Начало / Новини / Новини и събития / Лекция на Щефан Детйен на тема: "Между журналистиката и политиката"

   
Лекция на Щефан Детйен на тема: "Между журналистиката и политиката"

Ръководителят на студиата на германското обществено „Дойчландрадио“ в Берлин и Брюксел Щефан Детйен изнесе лекция във Факултета по журналистика и масова комуникация. Лекцията бе на тема „Между журналистиката и политиката“. Събитието се организира от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“.

Събитието бе открито от декана на Факултета проф. Веселина Вълканова, която представи официалните гости на събитието – лектора Щефан Детйен и Хендрих Зитих, директор на медийното бюро на Фондация „Конрад Аденауер“. Тя посочи, че това е първата от цикъл лекции под наслов „Лекции Аденауер“. По думите й, лекторатът ще допринесе за професионалните разговори между студенти, преподаватели, практици, изследователи по важните проблеми за независимата журналистика и медийната свобода, но и ще отговори на по-широк кръг въпроси, свързани с обществото, културата и комуникациите. Деканът подчерта, че гост-лекторите ще дадат на професионалната общност на Факултета по журналистика и масова комуникация знанията, опита, гледните точки на водещи журналисти, изследователи и професионалисти от Германия.

1-1

Хендрих Зитих изрази радостта си да гостува в Софийския университет и благодари на Факултета по журналистика и масова комуникация за тази възможност. Той посочи, че се надява сътрудничеството между Факултета и Фондация „Конрад Аденауер“ да бъде от полза за академичната колегия. Хендрих Зитих представи Фондация „Конрад Аденауер“ и нейната дейност. Тя е създадена след края на Втората световна война, за да подкрепя ценностите солидарност, свобода, демокрация и равенство. Фондацията има над 120 офиса в цял свят, а в България имат клон от 2007 г. Дейността им включва изследване на медийната ситуация в различните държави и подкрепа на проекти, свързани с работата на журналистите. По думите на Хендрих Зитих, за фондацията независимата журналистическа работа е един от най-важните дългове на демокрацията и тя не би могла да съществува без тях. Той посочи, че през 2019 г. медийната им програма е поставила в центъра на вниманието общественото радио в Югоизточна Европа, което би допринесло много за развитието на демокрацията. Хендрих Зитих подчерта важността от обществените медии днес в толкова фрагментиран свят, свързан с интернет и различните медийни среди, представени в него. Хендрих Зитих посочи, че работата със студентите е много важна, защото те са бъдещето на медийната среда в своите страни и затова с колегите му се стараят да подкрепят тяхното обучение, стартирайки поредица от лекции с водещи германски журналисти и медийни експерти.

3-3

В края на изказването си Хендрих Зитих представи Щефан Детйен като един от най-добрите и известни политически журналисти в Германия и призова присъстващите да му задават въпроси, за да се получи интересна дискусия.

2-2

Щефан Детйен благодари за сърдечния прием и поканата да гостува в Софийския университет. Той посочи, че за първи път е в София и че с нетърпение очаква разговорите със студентите. В лекцията си Щефан Детйен се спря на въпроса какви са условията за независима журналистика и запозна присъстващите с актуалната медийна среда в Германия, за взаимоотношенията между политиката и журналистиката там. Като политически журналист с дългогодишен опит, той говори за обществената отговорност на медиите, мерките срещу политическо влияние върху тях, както и за професионалната комуникация на репортерите с политиците.

4-4

Акцент в лекцията му бе и ролята на медиите в отношенията с политиката и обществеността в САЩ и как се изграждат тези взаимоотношения.

Той засегна и темата за икономическите и технологични промени в обществото, които променят работата на журналистите и медиите и посочи това като въпрос за криза на журналистическата идентичност, която засяга всички нас.

Институционалните рамки, в които работят журналистите в Германия, културните рамки, които обуславят отношенията между журналистиката и политиката, също бяха разгледани от Щефан Детйен в лекцията му.

5-5