Начало / Университетът / История / Юбилеи / Промени в академичната празничност след 1989 г.

   

След 1968 г., когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на св. Климент Охридски отново става 25 ноември и от 90-те години на ХХ в. е патронен празник само на Софийския университет. Осми декември остава светска дата и продължава да обединява българското студентство в страната с изключително популярния му празник. Така на практика се получава, че преподавателите и студентите от Софийския университет честват два академични празника – патронния и общостудентския, свързани с името на патрона.

110-годишнината на Университета се чества на 25 ноември 1998 г. Тържеството притежава юбилеен характер и включва по сценарий в програмата за деня разнообразни прояви от типа на учредяване на “Асоциация на възпитаниците и приятелите на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, полагане на венци и цветя пред паметниците на св. Климент Охридски и св. св. Кирил и Методий, тържествено събрание и концерт в Народния театър “Иван Вазов”.

В хода на честванията на 110-ия юбилей на Университета бяха открити Музеят на СУ и Галерията за изобразително изкуство при Университета.