Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2020 г. на Философския факултет

   
Завърши випуск 2020 г. на Философския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Ботаническата градина на Софийския университет, 117 бакалаври и магистри на Философския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. Девет са пълните отличници на випуска.

Церемонията бе открита от декана на Философския факултет проф. д.пс.н. Соня Карабельова, която не скри вълнението си от празничното събитие и призова най-младите си колеги да запомнят този ден като ден, който ознаменува нещо значимо, нещо важно в живота им. Тя обърна внимание на общуването очи в очи и припомни трудностите през изминалата година и половина.

1

Проф. Карабельова пожела на завършващите смело да преследват и осъществяват мечтите си. „Вярвам, че сте получили знанията и уменията, необходими да реализирате пълноценно високия потенциал, който имате. Искам да ви благодаря, че не спряхте да ни предизвиквате в дискусиите през цялото време на обучението. Заедно търсехме отговорите на важните за всички нас въпроси“, каза още деканът на Философския факултет и призова завършващите да бъдат горди от постигнатото и да се стремят към още по-високи постижения, да запазят вярата, надеждата, любовта и проницателността – най-прекрасните чувства, които придават смисъл на живота и ни помагат да запазим оптимизма и надеждата.

3

„Приемете този ден като празник не само за вас, но и за вашите близки, за вашите родители, приятели. Той е празник и за нас, преподавателите. Приемете го и като начало на нещо ново“, каза в приветствието си проф. Карабельова и изрази увереността на преподавателите, че който и път за реализация да изберат, абсолвентите достойно ще защитят името на Философския факултет. „Ще следим вашето развитие, ще бъдем горди и радостни от успехите ви“, каза още деканът на Философския факултет и призова дипломантите да не спират да мечтаят, да бъдат смели и да следват с цялото си сърце мечтите си, да бъдат уверени, че са избрали правилната посока в живота си.

4

Накрая проф. Карабельова пожела на абсолвентите да бъдат по-силни, по-щастливи и по-одухотворени.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Анета Антонова също поздрави завършващите от нейно име и от името на ректора проф. дфн Анастас Герджиков. В приветствието си тя отбеляза, че днешният ден е преходен за абсолвентите – това е краят на обучението им и началото на същинското им професионално развитие. Тя изрази убедеността си, че ще постигнат своите успехи в това начинание. „Нямам съмнение, че като възпитаници на Философския факултет вие сте имали възможност да получите най-добрата академична подготовка по специалностите си в България, подготовка, съпоставима с европейската“, каза доц. Антонова и допълни, че те са възпитаници на факултета, в който е концентрирано преподаването по фундаментални хуманитарни науки – философия, психология, социология, политология.

7

Заместник-ректорът обърна внимание на ролята на философията за развитието на човечеството през вековете. „Отдавайки години на обучението по философия, вие сте взели прекрасното решение да се посветите на чистото разсъждение по въпросите на съществуването, мисленето, познанието, истината, справедливостта и красивото и смятам, че това ще бъде безценен житейски опит“, каза доц. Антонова.

5

Тя обърна внимание и на науката психология, която, по думите й, е сред най-динамичните сфери на знанието в хуманитаристиката и една от предпочитаните от студентите.

Завършващите днес социология и политология, по време на обучението са се въоръжили с арсенал от изключително ценни знания за обществото и динамиката, която се развива в него. Убедена съм, че настоящата политическа обстановка е безкрайно интересна за вас и се надявам скоро вие да имате своя роля в нея и съответния принос за изграждането на една обновена, модерна и европейска България, каквато всички ние заслужаваме“, каза доц. Антонова.

Накрая заместник-ректорът пожела на абсолвентите да бъдат добри професионалисти и да допринасят с високото качеството на работата си за авторитета на Философския факултет. „Придържайте се към нравствените ценности – чест, искреност, трудолюбие. Не се стремете към лесни пари или нетрайни удоволствия. Преследвайте смело щастието както в професионален, така и в личен план. Успех!“, каза накрая доц. Антонова обяви випуск 2020 на Философския факултет за завършил.

8

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

 

10
11
15