Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2018 г. на Факултета по педагогика

   
Завърши випуск 2018 г. на Факултета по педагогика

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 196 бакалаври и магистри от Факултета по педагогика получиха дипломите си за завършено висше образование. Четирима от тях са пълни отличници.

Абсолвентите, техните преподаватели, семейства и гости бяха приветствани от заместник-ректора на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ доц. д-р Георги Вълчев. Той заяви, че в такива празнични, красиви дни, разбираме в пълнота думата „университет“: „Тогава, когато Аулата е пълна с толкова много млади хора, с хора, които са ги подкрепяли през годините в техния път, разбираме магията, наречена Университет. Залата сама по себе си е нищо, аудиториите сами по себе си са нищо, когато в тях липсват младите умове на България“.

6

В своето приветствие доц. Вълчев призова абсолвентите да запомнят няколко неща. На първо място, поемайки днес своята диплома в ръка, трябва да са с ясното съзнание, че оттук-нататък трябва постоянно да продължават да учат. „Големият смисъл на Университета е да създаде във вас усещането за голямата бездна на нашето общо незнание и усилията, които трябва да полагаме, за да стесняваме кръга на това общо незнание“. Заместник-ректорът призова най-младите си колеги ако искат да бъдат успешни професионалисти и успешни личности, да не затварят източниците, които носят знание.

3

На второ място, доц. Вълчев пожела на абсолвентите да запазят своята остра чувствителност, да не се доверяват само на своите телефони и интернет, а да отворят сетивата си. „Работете с вашите телефони, но се доверявайте на вашите сетива. За да можете да чувствате ритъма, тревогата, болките и мечтите на това общество, в което живеем. Развивайте умовете си, защото само чрез тях можете да проумеете сложните проблеми, пред които сме поставени и с които трябва да се справим“ каза още заместник-ректорът.

5

В своето приветствие той обърна внимание и на твърдението, че успехите в кариерата и високото заплащане трябва да дойдат бързо. По думите му, често животът ни поднася трудности, от които човек трудно се надига и именно в тези тежки дни е добре да си спомняме училищата, университета, семействата си.

В поздрава си към абсолвентите доц. Вълчев пожела на най-младите си колеги да бъдат горди, дръзки, но не и надменни, да бъдат щедри, великодушни, истински хора, такива, каквито искат да срещнат срещу себе си.

9

В приветствието си той акцентира на тяхната мисия и професионална реализация: “Вие сте тези, които подготвят бъдещето на тази страна, на този свят. Някои ще напуснат пределите на страната ни, други ще работят тук. Но вие, с вашата професия, трябва да носите съзнанието, че ковете бъдещето на тази страна. Ако ние сме недоволни днес от нашия живот сега, някой преди това не си е свършил работата. Ако вие искате да живеете в едно по-добра страна, трябва да свършите добре работата си“, каза още заместник-ректорът.

В края на приветствието си заместник-ректорът на Алма матер припомни на абсолвентите, че завинаги остават част от Софийския университет и обяви випуск 2018 г. за завършил.

1

Деканът на Факултета по педагогика проф. Бончо Господинов поздрави абсолвентите и отбеляза, че на този ден изпращат може би един от най-добрите випуски на Факултета от много години. Той изрази надеждата си с колегите му да са успели да изпълнят обещанието от преди четири години – да дадат всичко от себе си, за да могат студентите да получат онова, заради което са постъпили в Университета.

Проф. Господинов посочи, че се надява младите му колеги, излизайки с диплома в ръка, да са наясно с пътя, по който са решили да поемат. Той ги предупреди да знаят, че в живота пътищата се менят и човек открива призванието си дори тогава, когато най-малко очаква това. Проф. Бончо Господинов отбеляза още, че се надява по който и път да поемат, да се справят успешно.

4

Тук през всичките години сме се опитали да ви подготвим да работите с хора и за хора“, посочи деканът и призова младите си колеги да помнят, че хората са различни, да умеят да разпознават, да разбират и приемат хората с всичките им различия и да ги уважават.

В края на словото си той представи пред гостите в Аулата две притчи. От първата абсолвентите научиха, че винаги има хора, които се нуждаят от теб и твоята помощ, че често да помогнеш на някого в тежък момент те зарежда със сили, с надежда, радост, енергия и мотивация да продължиш напред с изправен гръб и възстановено самоуважение.

С втората притча проф. Господинов завеща на студентите мисията да подкрепят новия кълн, вместо да му показват как да расте нагоре. Да уцелят точния момент, когато трябва да започнат да се учат от децата си, вместо да ги поучават, защото те са носителите на всичко – всичко ново, което идва, за да направи този свят едно по-добро място за живеене. „Учете се от тези, които сте призвани да учите и винаги помагайте на онези, които имат нужда от вашата помощ“, каза проф. Господинов и пожела на завършилите на добър час, успех в живота и да не забавят, че са студенти на Факултета по педагогика.

8

От името на завършващите студенти поздрав поднесоха Гергана Иванова и Юлияна Урумова. Преди всичко те изразиха своята и на колегите си дълбока благодарност към своите всеотдайни преподаватели и семейства. Благодариха на състудентите си за изградените приятелства през годините и за получената подкрепа, за споделените мигове и разменените записки. Абсолвентите не пропуснаха да благодарят на колегите от администрацията, помагали им често в лабиринта от срокове и документи, на колегите от библиотеката, които винаги са намирали точната книга или учебник.

С много чувство за хумор те припомниха пътя на випуска от първите дни от студентските им години и пътя, по който са преминали – вълненията от първите лекции, първата сесия, изпитаните трудности и постигнатите успехи. Накрая те честитиха на колегите си дипломирането и им пожелаха на добър час.

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

10
11
14
12