Начало / Новини / Новини и събития / Засилен интерес към дните на българската култура в Сенегал

   
Засилен интерес към дните на българската култура в Сенегал

В представителната зала на Университетската библиотека на един от най-големите и престижни университети в Африка – „Шейх Анта Диоп“ (UCAD), на 8 декември 2022 г. бе открита фототипна изложба на Държавния културен институт към министъра на външните работи „Българските паметници под закрила на ЮНЕСКО“.

В столицата на Сенегал Дакар се провеждат първите Дни на българската култура. Събитието е с участието на университета домакин, Факултета по класически и нови филологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Държавния културен институт.

Приветствия на официалното откриване поднесоха деканът на Факултета по езици и социални науки проф. Алиун Бадара Канджи, който изтъкна доброто сътрудничество между двата университета, което се надява да се разшири.

received_889097698791848

Директорът на библиотеката Абдулай Туре изрази задоволство от отличното партньорство за организирането на Дните на българската култура и акцентира, че за първи път българската култура се представя чрез различни медийни формати пред сенегалската публика – изложба, филм и преводна литература и критика.

Директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова подчерта ролята на тази изложба в популяризирането на културно-историческото и природното българско наследство по света, което е един от устойчивите инструменти на културна дипломация.

1

Проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии към Софийския университет, благодари за гостоприемството и подкрепата за развитието на африканистиката в България и изрази надежда, че партньорството ще се задълбочава. Тя поздрави всички студенти, присъстващи на откриването по повод студентския празник, 8 декември.

Ключова роля за реализирането на българските събития в Дакар има проф. Рени Йотова, делегиран представител на Международната организация на франкофонията, за преподаването на френски език в света. Тя изтъкна, че и двете държави като членове на Международната организация на Франкофонията следват общи цели за подкрепа на културата и образованието като основни мостове за разбирателство между народите.

20221208_114357

На събитието присъстваха посланиците на Румъния, Австрия, Руанда, ЮАР, Куба, Мадагаскар, Аржентина, делегатът на Валония-Брюксел, постоянният представител на Международния икономически и финансов съюз на страните от Западна Африка, преподаватели и студенти, проф. Данаил Данов от специалност „Африканистика“, както и студенти от същата специалност на Софийския университет, които са част от проект „България в Африка, Африка в България“.

Триезичната експозиция (на френски, английски и български) поставя акцент за популяризирането на уникалността и красотата на българските паметници, включени в списъка на обектите от световното културното и природно наследство. Тя е посветена на 65-годишнината от българското членство в ЮНЕСКО и 75-годишнината от основаването на организацията, като представя 21 пана: 13 информационни табла и 8 фотографски пана с обектите на България в списъка на ЮНЕСКО за културни и природни обекти, паметници на световното наследство, а фотографиите са на големия български фотограф Иво Хаджимишев.

20221208_115700

За всички гости беше прожектиран кратък филм на френски език за културно-историческото и природно богатство на България, предоставен от Министерството на туризма на България.

20221208_100854

В рамките на програмата на Дните на България в Сенегал, паралелно в София излезе от печат тематичен брой на „Литературен вестник“, посветен на сенегалската литература и култура, реализиран под редакцията на проф. Рени Йотова, Литературен вестник бр.38, 2-8 ноември 2022, който бе представен от проф. Рени Йотова пред гостите, сред които бяха и някои от авторите на преведените произведения от съвременната сенегалска литература.

Изложбата ще остане в Университета в Дакар до края на 2022 година, като се очаква да гостува и в други африкански държави, които са проявили интерес.