Начало / Новини / Новини и събития / XIX-ти Републикански турнир по конен спорт за купата на Софийския университет

   
XIX-ти Републикански турнир по конен спорт за купата на Софийския университет

Екопарк Варна и Община Варна представиха XIX-тото издание на Републиканския турнир по конен спорт за купата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Състезанието се проведе на 2 септември 2023 г. в Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна.

Официален гост на събитието беше заместник-ректорът на Софийския университет акад. Николай Витанов, който откри началото на турнира с приветствени слова.

1

Тази година в надпреварата жокеите мериха сили в шест дисциплини, сред които „Х“ паркур до 60 см, паркур по хронометър за любители и деца, паркур по хронометър до 110 см, щафета с подаване на нагайка и надскачане на троен бариер.

1-IMG_3737

Акад. Николай Витанов връчи голямата награда на турнира – купата на Софийския университет за комплексен брой точки във всички дисциплини на Кристина Йорданова с кон Катара от СККС „Варна“.

23

Победител в последната дисциплина – прескачане на троен бариер – стана Марин Русев с кон Калиопе от клуб по конен спорт „Калоян ‘92“ гр. Велико Търново. В памет на г-н Огнян Илиев – дългогодишен ръководител на Университетска ботническа градина-Варна, беше връчена специална купа от главния съдия на турнира Васил Добрев.

1-IMG_3862

Събитието се организира съвместно със Спортен клуб по конен спорт „Варна“ кв. Виница и със съдействието на Дирекция „Спорт“ - Община Варна и Българската Федерация по конен спорт.

1-IMG_3551

Републиканският турнир по конен спорт за купата на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ е традиционно спортно събитие за гр. Варна и привлича състезатели и посетители от цялата страна. Провеждането на спортни мероприятия е част от социалната мисия на ботаническите градини, която подчертава ролята им в културния живот и образованието на нейните гости и посетители.

1-IMG_3671
1-IMG_3643
1-IMG_3631
1-IMG_3732