Начало / Новини / Новини и събития / Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2023/2024 г. в Софийския университет

   
Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2023/2024 г. в Софийския университет

Резултатите от втория етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2023/2024 г. бяха обявени на 18 юли 2023 г.

2 792 новоприети студенти са се записали, а 1 241 са потвърдили специалността, в която са класирани на първия етап. За втория етап на класиране са приети още 984 студенти.

Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати се извършва от 19 до 21 юли 2023 г. включително. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране, което е окончателно.

Записването се извършва в отдел „Студенти“ на факултета, в който кандидатите са приети. Всички необходими документи за записване трябва да бъдат попълнени предварително. Студентска книжка се закупува в книжарниците на Университета в сградите на Ректората, Факултета по науки за образованието и изкуствата, Факултета по математика и информатика, Стопански факултет и от щандовете на Университетското издателство с печатница „Св. Климент Охридски“.

Заплащането на семестриалните такси и таксата за електронна студентска карта става единствено по банков път с превод във всяка търговска банка по сметката на Софийския университет.

Третият етап на класирането се извършва на 25 юли 2023 г. Срокът за записване е от 26 до 28 юли 2023 г. включително. Резултатите от това класиране са окончателни.

9 044 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище. 40 от тях кандидатстват във Филиала на Софийския университет в Бургас, който приема студенти за първа година.

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е „Право“. На второ място е „Психология“. Третото място заема специалността „Международни отношения“. На следващите места кандидатите са поставили специалностите „Връзки с обществеността“, „Журналистика“, „Комуникационен мениджмънт“, „Софтуерно инженерство“, „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Бизнес администрация на английски език“.