Начало / Новини / Новини и събития / Вторият международен филологически форум за студенти и докторанти събра над 220 млади учени от 20 страни в Софийския университет

   
Вторият международен филологически форум за студенти и докторанти събра над 220 млади учени от 20 страни в Софийския университет

В Алма матер се провежда Вторият международен филологически форум за студенти и докторанти. В първия ден на форума бяха наградени български журналисти, както и студенти, изявили се в първата олимпиада по езикова култура и медиация за студентите от Юридическия факултет "Грамотните СУбекти". Събитието се организира от Факултета по славянски филологии на Софийския университет и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Университета.

Форумът ще продължи до 20 ноември 2016 г. На него ще се представят над 220 млади учени, допуснати след предварителен подбор. Участниците тази година са от 20 държави: България, Полша, Чехия, Дания, Словения, Гърция, Косово, Албания, Турция, Италия, Сърбия, Русия, Украйна, Беларус, Индия, Китай, Индонезия, Хърватия, Босна и Херцеговина и Словакия.

На откриването на форума в Аулата на Софийския университет присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Ренета Божанкова, деканът на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев, преподаватели, гости и участници в конференцията.

1

Проф. Божанкова поздрави участниците и гостите на форума от името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и заяви, че е изключително радостна от факта, че Факултетът по славянски филологии продължава едно събитие, което се прояви в най-добра светлина преди две години – тогава, когато беше направена първата стъпка за създаване на филологически форум за български и чуждестранни студенти и докторанти и поставя началото на традиция. Проф. Божанкова поздрави Факултета по славянски филологии и най-вече колегите, организатори на събитието и пожела успешна работа.

3

Доц. д-р Бойко Пенчев изрази радостта си от възможността да поздрави участниците във Форума с „Добре дошли!“ във Факултета по славянски филологии: „Международният филологически форум е много важно събитие за Факултета по славянски филологии. Ние сме убедени, че професионалното развитие на студентите и докторантите задължително минава през взаимното общуване, споделяне на идеи и диалог. Вие сте бъдещето на филологията в глобален план. Пред това бъдеще има много предизвикателства. Но смятам, че с отвореност и с диалогичност всички заедно ние ще ги преодолеем“.

5

Деканът благодари на организаторите на форума – гл. ас. Венета Савова, гл. ас. Надежда Стоянова и доц. Владислав Миланов, както и на Студентския съвет на Университета. „Желая ви продуктивни дискусии, да намерите нови приятелства и в сърцата ви да остане един прекрасен спомен от София и Софийския университет“, каза на края на приветствието си доц. Пенчев.

В първия ден на Форума се проведе официалното награждаване на победителите в първата олимпиада по езикова култура и медиация за студентите от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - „Грамотните СУбекти“ 2016. Олимпиадата бе под патронажа на декана на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов. Жури на олимпиадата бяха проф. д-р Даниел Вълчев, Таня Павлова, главен юрисконсулт на СУ, Десислава Кемалова от Министерството на образованието и науката, ас. Васил Александров, Георги Еленков, д-р Венцеслав Панчев, доц. д-р Владислав Миланов, доц. д-р Надежда Сталянова и проф. д-р Владко Мурдаров от Софийския университет.

2

Олимпиадата е резултат от трайния интерес на студентите юристи към проблематиката на езиковата култура, застъпена в лекционния курс „Език и право”, както и от разбирането, че не е възможно да бъдеш юрист без мащабни познания и без умението да използваш богатствата на родния си език. Юридическият факултет на Софийския университет въведе в учебните си планове дисциплината „Език и право” преди седем години.

Събитието се проведе с партньорството на издателство „Сиби“, Българската ИДЛО Алумни Асоциация, “Fly the earth”, Лабиринта ООД & Escapeway, Конна база „Адгор“, Апарт хотел „Лъки Банско“, Хотел-ресторант „Одеон“, Парк хотел „Санкт Петербург“, Национален алианс за работа с доброволци, Фондация „Стефан Нойков“ и Студентския съвет на Софийския университет.

9

Участниците бяха отличени в пет категории – тест по езикова култура (първа част), аргументация (втора част), медиация (трета част), най-добро цялостно представяне и наградата на Декана.

Отличилите се в първата част на състезанието са Веселина Бирбучукова от първи курс (1-ва награда), Деян Драганов от втори курс (2-ра награда) и Мелания Славкова от първи курс (3-та награда).

Отличилите се във втората част на състезанието са Анелия Анастасова от трети курс (1-ва награда), Александър Петков от четвърти курс (2-ра награда) и Мартин Трендафилов от втори курс, задочно обучение (3-та награда).

Във третата част на състезанието на отличилите бяха присъдени две втори места за второкурсниците Цочо Бошнаков и Велиана Събчева. На първо място е Ива Атанасова от пети курс, а на трето - Анита Стоянова от първи курс.

В категорията „Най-добро цялостно представяне“ победители са Мариета Петкова от четвърти курс (1-ва награда), Катрин Мартинова от втори курс, задочно обучение (2-ра награда) и Веселина Пенева от четвърти курс (3-та награда).

С наградата на декана проф. д-р Сашо Пенов беше удостоен Владислав Дацов от шести курс, задочно обучение.

6

Проф. Сашо Пенов заяви, че идеята за това състезание е на самите студенти. Той припомни, че Юридическият факултет е първият, който е въвел дисциплината „Език и право“ като изборна. Деканът припомни още, че един от първите преподаватели в Юридическия факултет на Софийския университет е бил Стоян Михайловски, тук е написал и своя хабилитационен труд и Алеко Константинов и че много известни и утвърдени български автори са завършили специалност „Право“.

7

В рамките на Втория международен филологически форум за студенти и докторанти се проведе и церемонията, на която български журналисти бяха отличени за висока езикова култура. Доц. Надежда Сталянова заяви, че обществото има изисквания към местата, където би трябвало да звучи, да се чува и да се популяризира книжовната българска реч. Тя припомни, че тази година се навършват 1100 години от смъртта на св. Климент Охридски: „Затова мисля, че е много уместно, че сме се събрали съмишленици, хора, които са от една и съща страна на барикадата - хора, за които българският език е не самоцел, не и само средство, а и нещо, което ние наистина обичаме от сърце“.

8

Доц. Владислав Миланов благодари на студентите от Факултета по славянски филологии и от Юридическия факултет: „Интересът на нашите студенти ни кара да продължим да работим и да вярваме, че българският език ще продължи да ни обединява“. Той благодари и на журналистите, които идват всяка година и признават, че това е най-голямата награда, която получават. „Всички знаем, че чрез словото достигате до всеки български дом, и че само чрез словото можем да изградим световете на разбирателство. Благодарим ви, че като журналисти поддържате този интерес и правите езика ни по-богат и по-образен“.

Доц. Миланов специално да благодари и на проф. д-р Гергана Дачева, зам.-декан на Факултета по славянски филологии за подкрепата и за това, че в 90 процента от специалностите на Софийския университет вече се изучава езикова култура.

За висока езикова култура в ефир наградата получи Поли Златарева от Канал 1.

Светослав Иванов от Би Ти Ви бе отличен за толерантна реч и за успешното намиране на баланс във всички езикови изяви.

Бойко Василев и екипът на „Панорама“ от БНТ получиха награда за толерантна реч в ефир.

10

Предаването „12 плюс 3“ на БНР получи награда за политика на екипа му за поддържане на висок езиков стандарт в ефир.

11

Награда за висока езикова култура в ефир получи и Лора Крумова от „Нова телевизия“.

14

Награда за цялостно отношение към проблемите на езиковата култура получи Венелин Петков – Би Ти Ви.

12

Награда за отразяване на проблемите на съвременния език в ефир – Анна Цолова от Нова телевизия.

Награда за постоянен интерес към проблемите на българския език получи Нина Александрова от Дарик радио.

15

За стремеж за постоянно отразяване на езиковата проблематика награда получи Антон Хекимян от Би Ти Ви.

За стремеж към висока езикова култура в ефир – Виктория Петрова, Би Ти Ви.

За висока езикова култура в спортната журналистика - Радостин Любомиров – БНТ

За стремеж към висока езикова култура в ефир - Мирослава Иванова – Нова телевизия

Награда за висока езикова култура в ефир - Добрина Чешмеджиева- Канал 1

Отличени бяха още Ярослава Прохазкова от „24 часа“ и Аделина Радева от БНТ.

Любинка Няголова получи голямата награда за възрожденския плам в обучението на правоговор на поколения български журналисти.

13

Вторият международен филологически форум за студенти и докторанти ще продължи до 20 ноември 2016 г. Предвидена е работа в специализирани секции, както и кръгли маси на теми „Българите отвъд България” и „Млади критици за нови български автори”. Участниците във форума ще се срещнат с изявени филолози, автори и лектори.

За 19 ноември 2016 г. е предвиден работен семинар „Преводи и прочити”. В последния ден участниците във Форума ще посетят Рилския манастир, където гл.ас. д-р Венета Савова ще изнесе лекция за многовековното почитание на св. Иван Рилски.