Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет започна Третият международен филологически форум за млади изследователи „Полéта на сътрудничество“

   
В Софийския университет започна Третият международен филологически форум за млади изследователи „Полéта на сътрудничество“

Близо 215 студенти, докторанти и постдокторанти от 17 държави и 62 научни институции се събраха в Софийския университет, за да вземат участие в Третия международен филологически форум за млади изследователи „Полéта на сътрудничество“, организиран от Факултета по славянски филологии. Форумът е част от тържествените събития по случай 130-годишнината на Алма матер.

Откриването на тридневния научен форум се проведе в Аулата в присъствието на заместник-ректора на Софийския университет проф. д-р Ренета Божанкова, декана на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев, участници във форума, организатори и гости.

Проф. д-р Ренета Божанкова поздрави организаторите и участниците във форума и подчерта, че заглавието на форума „Полето на сътрудничеството“ обещава през следващите дни преподаватели и студенти да чуят разработките и идеите за научна работа, които младите изследователи са подготвили. Да чуят това, което форумът в рамките на няколко години активно подкрепя - първите изяви, научните дебюти, срещи, от които произтичат следващи, много важни решения за научната кариера на всеки от младите гости и, разбира се, на българските млади изследователи.

1

Проф. Божанкова изрази своята благодарност за усилията на организационния комитет, който месеци наред работи, за да се осъществи това важно събитие в календара на научната дейност не само на Факултета по славянски филологии, но и на Софийския университет. Тя благодари и на деканското ръководство в лицето на декана доц. Бойко Пенчев, без чиято подкрепа това събитие не би могло да се случи.

10

„Поздравявам ви и от името на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и искам да изразя задоволството ни, че следващите няколко дни Софийският университет с неговите аудитории и зали ще бъде дом на този престижен научен форум“, каза още проф. Божанкова и подчерта, че това научно събитие е още в младенческа възраст, но обещава да узрява, да се развива, и да остане в историята на вече 130-годишния Софийски университет.

5

Деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев също отправи своя поздрав и заяви, че Факултетът много държи на този научен форум: „В богатата ни програма той е една от проявите, с които с право можем да се гордеем. Смятаме за много важно възможността младите изследователи да могат да представят своите идеи и интереси на един такъв форум. Смятам, че затварянето в тесните дисциплинарни и национални граници пречи и ограничава младия хуманитарист и затова подобни прояви са от изключително значение“.

Доц. Пенчев заяви още, че държи да изрази благодарността си за тежката работа, която са извършили организаторите и особено на доц. Венета Савова и гл. ас. Надежда Стоянова.

4

Той изрази задоволството си, че освен докладите и кръглите маси, във форума има и богата съпътстваща програма, има различни дискусии, разговори с български писатели, премиери на интересни книги.

Деканът припомни стиха на големия български поет Николай Лилиев „Какво ще кажем ние на младите сърца“ и подчерта, че това е един много тежък въпрос. „Искам да ви уверя, че форумът е важен не само за младите участници. Той е важен и за по-опитните колеги, които участват под една или друга форма в него като лектори, като модератори, като слушатели. За нас е важно вашето присъствие. То ни мотивира. И съм сигурен, че колегите, които участват в този форум, имат какво да кажат на младите сърца, а младите сърца са отворени да го приемат“, каза още доц. Пенчев и пожела продуктивни дискусии и много приятелства.

6

В поздрава си към участниците главен асистент д-р Надежда Стоянова акцентира върху научните ръководители, дали своите препоръки за участниците във форума. „Ние бяхме много впечатлени от ангажимента на научните ръководители, от това, че получихме препоръки от авторитетни имена в областта на славистиката, които показаха тяхното доверие и отношение към младите учени. Вярвам, че имаме наистина много стойностни доклади в предстоящия форум“, каза гл. ас. д-р Стоянова и благодари на колегите, помогнали изключително много в организацията на научното събитие, както и на факултета за оказаното доверие.

2

Доц. д-р Венета Савова заяви, че за нея е изключителна привилегия да е съпричастна към дългоочаквания научен форум. Тя благодари на самите участници и на техните научни ръководители. „Във времена, в които хуманитаристиката е някак сиротно дете за обществото, включително и за образователните институции, да отдадеш време, сили, енергия и вдъхновение и да ръководиш научната работа на млад колега, е истинско призвание и отдаденост“, отбеляза доц. Савова и подчерта, че тук е мястото да се каже, че най-важното и отговорно отношение е именно на научните ръководители и изрази благодарността си към тях – тези, които ръководят, подкрепят, критикуват своите възпитаници. Доц. Савова приветства и гостите, дошли от близо и далеч, и им пожела много нови приятелства, вдъхновени идеи, да имат много по-широк кръг от възможности за координация, консултация и взаимопомощ.

11

Доц. Савова благодари на Издателска къща „Критика и хуманизъм“, осигурила книги за всички участници и доброволци, както и на всички, застанали зад тяхната идея, зад концепцията на форума. Тя отбеляза още, че събитието е част от честванията по повод 130-годишнината на Софийския университет, който винаги гостоприемно отваря своите двери, за да сподели идеите и за да ни приканва всеки път да се връщаме – по-различни и по-богати.

Форумът продължи работата си с пленарни доклади. В рамките на научния форум участниците ще дискутират в няколко тематични секции: „Езикът: история и теория”, „Преводът: теория и практика”, „Средновековна култура и литература“, „Литературата: история и теория“, „Културна антропология, фолклористика и етнология: история и съвременни реалности“, „Нови медии, театър и кино. Художествена условност и виртуална реалност“ и „Езиково и литературно образование: предизвикателства и възможности“.

Конференцията се финансира по проект „Трети международен филологически форум за млади изследователи „Полѐта на сътрудничество” (80-10-126/25.04.2018) към Фонд „Научни изследвания” на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и се осъществява със съдействието на Факултета по славянски филологии и спомоществователството на Издателска къща КХ – Критика и хуманизъм.

Организатори: проф. д-р Людмил Димитров, проф. д-р Амелия Личева, проф. д-р Красимира Алексова, проф. д-р Татяна Ангелова, доц. д-р Тодор Христов, доц. д-р Венета Савова, гл. ас. д-р Аглая Маврова, гл. ас. д-р Надежда Стоянова, гл. ас. д-р Мартин Стефанов, гл. ас. д-р Теодора Цанкова, гл. ас. д-р Иван Петров, хон. ас. д-р Жанета Златева, хон. ас. Георги Георгиев

Докторанти: Мария Русева, Кристиян Янев, Борислава Иванова, Велимира Божилова, Костантин Адирков, Илиян Шехада, Александра Александрова, Кристина Колева

Студенти: Николай Генов, Ванеса Андонова, Борис Илиев, Мария Янкова и др.

Програма