Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бе отбелязан Денят на българската адвокатура

   
В Софийския университет бе отбелязан Денят на българската адвокатура

В 272-ра аудитория на Софийския университет тържествено бе отбелязан 22-ри ноември – Ден на българската адвокатура. Събитието бе организиран от Юридическия факултет, Висшия адвокатски съвет и Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и се проведе в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет, поздрави всички свои колеги, присъстващи на тържеството. Тя припомни, че на 22 ноември 1888 г. е приет първият закон за адвокатите. По думите й това е един от законите на следосвобожденска България, който поставя началото на модерното съдебно законодателство: „Ние, адвокатите, гледаме на честването на тази бележита дата и годишнина не толкова като израз на зачитане на приноса на българската адвокатура за развитие на правото, колкото като зачитане на самото право при упражняване на високоотговорната ни и благородна професия“.

1

Темата на тазгодишния празник бе „Адвокатите в управлението и политиката“. Негенцова отбеляза, че още от създаването на Третата българска държава и до ден- днешен едни от най-известните политически дейци, парламентаристи и народни будители са били изявени адвокати. Много са представителите на адвокатурата, преминали през битките за осъществяване на националните идеали за обединение на България – през пепелищата на Балканската и Първата световна война, през борбата за спасяване на българските евреи, през бурните години на Втората световна война и до наши дни, каза Негенцова. Тя обърна внимание, че това е ден, в който не само си спомняме за предците, оставили светла диря в нашата история, но и в който отдаваме почит на делото, борбите и въжделенията им за утвърждаване на изконните принципи на съвременния свят – за работа в полза на обществото, свободата и равенството между хората. В името на тези принципи ние продължаваме делото на нашите деди, подчерта Ралица Негенцова.

Българската адвокатура винаги е била силна, когато е била единна, каза Негенцова и призова колегите си да намерят общото, да загърбят противоречията, ежбите и личните амбиции в името на общото благо на всички, за цялото наше общество. В края на изказването си тя пожела на всички здраве, сили, енергия за достойно упражняване на адвокатската професия и победа във всяка битка в името на обществения интерес.

2

Деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. д-р Сашо Пенов отбеляза, че голям принос за обновяването на емблематичната 272-ра аудитория на Университета имат българските адвокати. Той подчерта, че през 2016 г. е била обновена и 292-ра аудитория и благодари за оказаната подкрепа от името на академичния състав и студентите на Юридическия факултет.

Проф. Пенов подчерта, че адвокатите са моторът за качествено юридическо образование, тъй като стотици студенти работят в адвокатските кантори, където се запознават с практиката и придобиват самочувствието на юристи. Той отбеляза, че няма други държавни институции, които да дават практически познания на студентите по време на следването освен Адвокатурата, Нотариалната камара и частните съдебни изпълнители.

3

Проф. Пенов обърна внимание, че през цялото развитие на адвокатурата и българската научна мисъл, адвокатурата и обучението по право в Софийския университет са вървели винаги заедно. Днес сътрудничеството продължава и много колеги адвокати идват при студентите в Юридическия факултет като хонорувани преподаватели. Проф. Пенов благодари на цялата българска адвокатура за сътрудничеството с Университета и отношението към младите хора.

По време на събитието бе представена книгата „Адвокати, управление, политика“ на проф. Милко Палангурски, както и едноименния филм на режисьора Константин Чакъров.