Начало / Новини / Новини и събития / Студенти от Юридическия факултет спечелиха второ място на състезание за правата на човека

   
Студенти от Юридическия факултет спечелиха второ място на състезание за правата на човека

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет спечелиха второ място в престижната надпревара по пледоарии по Европейската конвенция за правата на човека. Отборът на Софийския университет спечели наградата за най-добро писмено становище от името на правителството-ответник по жалба пред Европейския съд за правата на човека.

Отборът на Университета, който бе в състав Николина Михайлова, Кристиян Калчев и Радослава Макшутова, успя да победи съперниците си от Румъния, Испания, Русия и да спечели на полуфинала срещу отбора на Университета „Кеймбридж“. Победител в състезанието е отборът на Университета на Киев, който спечели с пет на четири гласа.

Българският отбор бе подготвен за състезанието безвъзмездно от Фондация "Български адвокати за правата на човека", а ментори на студентите бяха София Разбойникова и Даниела Екимова.

По думите на София Разбойникова, състезанието е било много трудно, а тримата студенти на Университета са показали блестящи умения в аргументацията, представянето и анализа, което е доказателство за бъдещите им успехи като юристи.

1-1

Снимка: "Правен свят"

Във финалната фаза на тазгодишното състезание участваха 20 университетски отбора от 15 държави - Германия, България, Хърватска, Испания, Франция, Гърция, Испания, Италия, Холандия, Обединеното кралство, Русия, Словакия, Словения, Швейцария и Украйна. Всички преминаха през писмената фаза, в която представиха становища от страна на правителството и на жалбоподателя.

Състезанието възпроизвежда процедурата по разглеждане на една жалба пред Европейския съд по правата на човека по фиктивен случай, засягащ пропорционалността между индивидуалните права и защитата на национална сигурност. Наградата е стаж в съда в Страсбург, а конкурсът се организира от Европейската юридическа асоциация на студентите юристи (ELSA – European Law Students Association) с подкрепата на Европейския съд по правата на човека.

За първи път състезанието беше излъчвано на живо, а запис от финала може да бъде видян на сайта на съда в Страсбург.