Начало / Новини / Новини и събития / Специалност „Психология“ отбелязва 50-годишния си юбилей с международна научна конференция

   
Специалност „Психология“ отбелязва 50-годишния си юбилей с международна научна конференция

В Аулата в Ректората бе открита международната научна конференция „Психологията – традиция и съвременност“. Двудневният форум е организиран по повод 50-годишната от създаването на специалност „Психология“ във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с което се поставя началото на университетското образование по психология в България.

Организацията на събитието е подкрепена от Философския факултет и се провежда със съдействието на Дружеството на психолозите в Република България и Центъра за психологически изследвания и консултации към Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На откриването му присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. Анета Антонова, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, декани на факултети в Алма матер, преподаватели, студенти, възпитаници на специалност „Психология“ и гости.

1

Събитието бе открито от декана на Философския факултет проф. д.пс.н. Соня Карабельова, която поздрави всички и благодари, че са уважили празника с присъствието си. Тя изрази радостта си, че са успели да направят възможно хората от различни поколения, завършили „Психология“ в университета, да имат възможността да се срещнат в Алма матер, да си спомнят за щастливите мигове от най-хубавите си години, да разкажат спомени, какво са научили, как са постигнали мечтите си и да предадат своето вдъхновение на младите колеги. „За нас, преподавателите от специалност „Психология“, и за мен лично, днес е изключително вълнуващ ден. Позволете ми първа да честитя 50-годишнината от създаването на специалност „Психология“, каза проф. Карабельова и допълни, че 50-та година се свързва с поддържането, с преоценка на изминатия път. Обикновено това е периодът на жизнения път в средата, период на преоткриването на себе си, на укрепването на професионалната роля, на запазването на себепредставата и устрем към още по-високи цели, на радостта от приключението за нови знания и усъвършенстване на уменията.

2

Деканът на Философския факултет подчерта, че през годините специалността израсна, утвърди се като водеща, извоюва стабилни позиции в академичния, в гражданския и в обществения живот на страната ни. „Успяхме да изградим свои традиции, които не просто ни гарантират оцеляването и запазването на идентичността, но ни позволяват да съхраним и да пренесем в бъдещето стойностното от миналото“, каза още проф. Карабельова и пожела на колегите си да се радват на творческа зрялост, да не забравят обаче забавленията и удоволствията на младостта и да не се страхуват от бъдещата късна зрялост.

5

Проф. д.пс.н. Ирина Зиновиева, ръководител на Катедрата по обща, експериментална, развитийна и здравна психология към Философския факултет, направи кратка ретроспекция на развитието на специалността. Тя заяви, че днес празнуваме 50-годишнината на специалността, но психологията в университета е започнала много по-рано и припомни, че първата лаборатория по психология в Софийския университет е създадена през 1904 г. Проф. Зиновиева припомни началото на университетското образование по психология и отбеляза, че преди да е създадена самата специалност „Психология“, е създадена специализация по психология. Тя е започнала в две направления – философия и педагогика. „Ние имаме една наистина много дълга традиция и трябва да признаем, че имаме много успешно развитие“, допълни проф. Зиновиева.

6

Тя отбеляза още, че психологията започва да се развива в България не просто като психотерапия, както е в много други страни, а именно като експериментална – първо научна област и постепенно се създават всички останали аспекти в психологията.

 

Проф. Зиновиева припомни още, че катедрата по психология се създава през 1968 г., която постепенно започва да работи за създаването на специалност „Психология“. През 1984 г. специалността има вече две катедри. Днес тези две катедри поддържат една бакалавърска, десет магистърски програми и 11 докторски програми и подчерта, че на щат са 34 души – хора, които успяват да поддържат един огромен спектър в психологията.

3

Ние се стремим максимално да развиваме образователната страна на психологията. И сме най-търсената специалност не само в Софийския университет. Ние сме най-търсената специалност в страната от гледна точка на това какво е съотношението между броя на кандидатстващите и броя на местата“, подчерта проф. Зиновиева. Тя допълни, че най-важното са уменията на тези, които излизат от Университета – да умеят да работят с най-деликатното нещо – човешката душа. „Най-важното за нас е студентите, които са при нас, да почувстват нещо като магия – да проникнат в себе си, да се научат да ревизират връзките на другите хора, да разбират начина, по който действат хората в обществото и да могат да помогнат със своята квалификация със съвет на всички равнища –от индивидуалния човек до държавата“, каза още ръководителят на катедрата по обща, експериментална, развитийна и здравна психология. Накрая тя изрази надеждата си всички заедно да работят и занапред.

8

Заместник-ректорът доц. Анета Антонова поднесе приветствие от името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков. В поздравителния адрес се посочва, че психологията е интригуваща наука, която има пряко приложение в живота на всеки от нас, а специалността в Софийския университет поставя началото на университетското образование по психология в България. По думите на ректора престижът й си личи не само от многото специалисти, които завършват всяка година, но и от стотиците желаещи от цялата страна, както и много други европейски държави, които идват, за да попият от знанията, които усърдният екип на специалността може да им предложи. Проф. Герджиков отбелязва още, че изминалите пет десетилетия показаха колко е необходима и ценна отдадеността на преподавателите в името на изграждането на отлични специалисти в тази област. Доказателство за това е и фактът, че в Националната рейтингова система на университетите у нас рейтингът на направлението "Психология" в Софийския университет води убедително пред останалите институции, които обучават студенти в същата специалност: „Поздравявам ви за усилията да привлечете все повече млади хора, да откривате нови хоризонти пред тях, за да се утвърдят като висококвалифицирани специалисти, като достойни ваши последователи и млади учени“.

4

Радвам се, че през последните години българското общество осъзна изключителните ползи от работата с психолози и психотерапевти, отбелязва ректорът и допълва, че това несъмнено показва положителната промяна и напредък на обществото ни: „Вашите изследвания и открития ни помагат да се справяме по-лесно с предизвикателствата и с трудностите на всекидневието или както казва Пол Валери – психологията ни дава напълно различна представа за нещата, които познаваме най-добре“.

Проф. Анастас Герджиков поздравява академичната общност на специалност „Психология“ с организирането на международната конференция „Психологията – традиция и съвременност“, с която за пореден път доказва своята отдаденост на каузата, на която са се посветили – да съхраняват познанието, да го предадат на своите студенти и да го развиват. В заключение той отправя благодарността си към всички от специалността за неуморния труд, всеотдайността, професионализма и за това, че успяват да поддържат неутолима жаждата за знания на студентите и пожела здраве и много постигнати успехи.

9

В своето приветствие министърът на образованието и науката проф. Николай Денков отбеляза, че годишнината показва зрелостта на научното и педагогическото преподавателското общество в България в тази област. Той поздрави с юбилея и първопроходците в тази област, защото са се оказали много прозорливи. По думите му приложенията на психологията стават толкова всеобхватни, че вече не можем да си представим която и да е област без да имаме нужда от тази експертиза. Развитието на човечеството е развитието на общуването между хората и как да се научат да работят заедно, за да постигнат непостижими неща. Министър Денков даде пример с области, в които се откроява работата на психолозите – образованието, държавното управление. В заключение проф. Денков пожела успех на конференцията и изрази надежда за още много възможности за такива срещи.

10

От името на Философския факултет поздрав поднесе проф. Томова, заместник-декан на факултета. Тя отбеляза, че Философският факултет е жив организъм, който създава полза за всички равнища в обществото и всички него сфери. Той е жив организъм, който без обогатяващата гледна точка на психологията трудно би функционирал. Без знанието на психологията социалните науки или са криви, или са недостатъчни, или дават препоръки, които са неприложими. Проф. Томова пожела на колегите си здраве, творчество, въображение, отдаденост, за да изпълняват своята мисия – не само да помагат на страдащите, а в посока на правилното, нужното, желаното развитие на обществото като цяло. „Честит празник, колеги, и нека бъдем заедно, защото в това е нашата сила“, каза в заключение проф. Томова.

11

В рамките на откриването на събитието поздравления отправиха декани на различни факултети на Софийския университет и институции.

7

В продължение на два дни Международната научна конференция „Психологията – традиция и съвременност“ ще обсъжда нови тенденции и постижения в основните области на психологията. В конференцията участват 182 учени от България, Гърция, Германия, Ирландия, Кипър, Македония, Португалия и Сърбия. Ще бъдат представени 128 доклада в 10 паралелни секции и една кръгла маса. Програмата може да се види на http://phls.uni-sofia.bg/article/details/3246 .