Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет "Св. Климент Охридски" и фирмата „Юниливър“ подписаха рамкoво споразумение за сътрудничество

   
Софийският университет "Св. Климент Охридски" и фирмата „Юниливър“ подписаха рамкoво споразумение за сътрудничество

В Заседателната зала на Факултета по химия и фармация беше подписано рамкoво споразумение между фирмата „Юниливър“ (Unilever) и Софийския университет за провеждане на съвместни научни изследвания, финансирани от фирмата.

На събитието присъстваха зам.-ректорът на Софийския университет чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов, деканът на Факултета по химия и фармация акад. проф. дн Петър Кралчевски, проф. дхн Николай Денков, старши вицепрезидентът за стратегическите научни изследвания на „Юниливър“ д-р Питър Галахар и вицепрезидентът за изследвания в областта на физическите и химическите науки д-р Гаутам Чатарджи.

6_600x400

Проф. Денков приветства гостите на церемонията по продължаването на сътрудничеството, което продължава повече от пет години. Той спомена, че през годините факултетът се посещава от представители на „Юниливър“, които са все по-високо в йерархията на компанията, което означава, че това, което се прави във Факултета се вижда и е оценявано високо.

Д-р Галахар каза, че това е първата му визита в България и заяви, че начинът, по който се работи в София, е основополагащ. Той подчерта, че е бил в много институции по света, но в областта на колоидните науки Факултетът по химия и фармация е изключителен и заслужава поздравления. Д-р Галахар изрази радостта си, че споразумението се удължава за още три години, тъй като Факултетът е източник на таланти за компанията.

1_600x400

Проф. Витанов изрази радостта си да присъства на подписването на споразумението, защото катедрата по инженерна химия и Факултетът по химия и фармация са стимулиращ пример.

Проф. Кралчевски изказа задоволството си от удължаването на споразумението и подчерта, че не е лесно да се постигне сътрудничество с компания като „Юниливър“ и Факултетът работи за това от 20 години по отделни проекти. Първото споразумение е осъществено преди пет години и сега е удължено благодарение на успешното изпълнение на предишния договор за сътрудничество.

p1020298_533x400

Споразумението е следствие от дългогодишното сътрудничество на катедрата по Инженерна химия от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Кл. Охридски" с изследователските институти на фирмата в САЩ, Великобритания, Индия и Китай. В рамките на това сътрудничество катедрата е изпълнила десетки договори за научни изследвания, финансирани от „Юниливър“. Новото споразумение поставя Софийския университет като равноправен научен партньор в научната световна мрежа от университети-партньори на фирмата и ще улесни бъдещото сътрудничество.

Това сътрудничество включва няколко елемента: фирмата има задачи, които са важни за разработването на нови продукти, но за тяхната подготовка е нужно да бъдат проучени явленията, които се включват в тези продукти. Във факултета се анализира какво става в системите на продуктите и как да бъдат подобрени за по-евтино и по-ефективно производство. За всяко приложение се сключва конкретен договор, а фирмата финансира изследванията. Средствата се разпределят за закупуване на нови апарати и за допълнително подпомагане на докторантите. Има около 25 души, назначени на работа към научно-изследователския сектор на Софийския университет с финансиране от този тип договори. В момента над 10 докторанти работят по такива проекти. Фирмата „Юниливър“ е водеща в областта на т.н. бързооборотни стоки (козметика, храни, стоки за бита) с годишен оборот над 50 милиарда евро. Позната е в България с марките Rехоnа, Dove, Lipton, сладоледите Algida, миещите препарати CIF и Domestos и много други. Фирмата инвестира в научни изследвания около 1 млрд. евро годишно. Тя сътрудничи с над 200 университета, но има само няколко, които са топ институти, един от които е Софийският университет, заедно с института в Принстън, Индийския институт за технологии, институтите на университетите в Кеймбридж и Манчестър.