Начало / Новини / Новини и събития / Ретроспективна изложба на Алберто Моралес "На юг от юга"

   
Ретроспективна изложба на Алберто Моралес "На юг от юга"

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита ретроспективната изложба на Алберто Моралес „На юг от юга. Аржентинска Антарктика“. Експозицията може да бъде разгледана до 30 септември 2023 г.

Алберто Моралес е роден и израснал в Буенос Айрес (Аржентина), където учи рисуване. Първите си самостоятелни изложби прави през 1976 и 1977 г. в галерия "Лиролай". През 2005 г. получава покана от Национална дирекция "Антарктида" по повод стогодишнината от аржентинското присъствие в Антарктида, да пътува и рисува 40 дни в Антарктида, където той прави едни от най-впечатляващите си творби. Днес много от произведенията му се намират в различни галерии, музеи и частни колекции в Аржентина и в чужбина.

1-1

В експозицията, представена в Ректората, са изложени шест големи рисувани платна, акрил, и двадесет по-малки платна, в които са представени рисунки на Алберто Моралес, фотографии, както и скулптура, представяща звука на Антарктида.

1-111

Проф. Христо Пимпирев, директор на Националния център за полярни изследвания, поздрави всички и изрази радостта си да види сред присъстващите приятели, антарктици, съмишленици. По думите му се представя една изумителна изложба, която разкрива Антарктида такава, каквато може да я види човек на изкуството, художник, който е нарисувал пейзажите в бяло и черно, уловил е дори звуците на ледения континент. Той припомни, че Алберто Моралес е и автор на книга, носеща същото заглавие като изложбата.

1-113

Неговият 40-дневен престой на аржентинските бази му е дал възможност да представи пред вас красотата и величието на този континент“, каза проф. Пимпирев и допълни, че картините на Алберто Моралес докосват душата не само на тези, които са били на този континент, но и на тези, които си мечтаят да го посетят и си го представят в съзнанието си.

1-2

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков заяви, че за него е удоволствие да открие изложбата и подчерта, че тя е част от много събития на Софийския университет и е доказателство за това, че освен образователен и научен център университетът е и голям културен център.

1-114

Не само с книгите, артефактите, няколкото ни музея, но и с това, че няколкостотин събития годишно са посветени на развитието на българската култура и на запознаването на българската публика с чуждестранната култура.

1-7

Проф. Герджиков подчерта, че изложбата е важна и защото е поредната стъпка за подобряване на културните връзки между народите на България и Аржентина. Той припомни, че Софийският университет има договори за сътрудничество с няколко аржентински университета и че това сътрудничество никога не е спирало.

1-14

Ректорът подчерта още, че не на последно място тази изложба е голямо естетическо удоволствие, чудесен естетически начин да бъде пресътворена красотата на Антарктида и пожела успех на изложбата.

1-115

Посланикът на Аржентина у нас Алфредо Нестор Атанасоф посочи, че за родината му е чест и гордост, че Алберто Моралес гостува в България. По думите на посланика благодарение на работата си през годините Алберто Моралес си е спечелил прозвището „художникът на Антарктида“ и изтъкна, че изложбата е вдъхновена от престоя на твореца в Антарктида през 2005 г. Посланик Атанасоф отбеляза, че изложбата е била представяна на много места в цял свят и благодари на проф. Анастас Герджиков за домакинството, а на проф. Пимпирев - за организацията на изложбата.

1-6

В своето приветствие към присъстващите Алберто Моралес изрази радостта си да гостува за пръв в България и изрази надеждата си отново да има възможност да представи своите произведения у нас.

1-116

Той благодари на помощта и подкрепата на Софийския университет и разказа накратко за престоя си в Антарктида през 2005 г. като изтъкна, че изложбата му е ретроспекция на всичко, което е правил оттогава до днес. Той отбеляза, че изложбата включва произведения в различен стил и техника – акрил, графика, фотография, скулптури в различни размери.

1-13

В рамките на събитието бе прожектиран кратък филм, представящ посещението на Моралес в Антарктида.

1-15
1-8