Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Клавдия Сапунджиева бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента

   
Проф. Клавдия Сапунджиева бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Факултетния съвет на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. Клавдия Сапунджиева бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Тя получи високото отличие за цялостна преподавателска, научноизследователска и административна дейност.

На събитието присъства и ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, който отбеляза, че е щастлив да дойде във факултета по този повод и удостои проф. Клавдия Сапунджиева с отличието.

1-3

Проф. Сапунджиева не скри вълнението си от наградата и благодари на Алма матер, на всички свои сподвижници, колеги, приятели и преподаватели, които вече не са сред нас. Тя отбеляза, че е избрала да получи този знак именно във факултета, защото иска да изрази своето отношение към тях, своите чувства, своя респект към Факултета по науки за образованието и изкуствата, към факултетния му съвет, на който е била един от първите членове още през 1984-1985 г.

1-2

Проф. Сапунджиева изтъкна, че факултетът е имал само една специалност в началото, а днес е един от най-големите, най-красивите, най-успешните и най-привлекателните факултети на Софийския университет. Факултет, който борави с най-фината материя – духовността, защото подготвя студенти в двете може би най-същностни направления на духовността – образованието и изкуствата.

Тя припомни думите на Юлия Кръстева, че духовността е пресечната точка между нуждата да вярваш и желанието да знаеш. „Приемам тази награда като оценка за моите лични усилия, за моята академична амбиция, академична всеядност, която не се укроти през годините, но и като оценка за нашето общо дело, за нашите общи екипни успехи. Благодаря и на г-н ректора, че имам честта да бъде сред нас в този празничен ден, желая св. Климент Охридски да ни пази, да бъде вашият академичен коректив“, каза в заключение проф. Сапунджиева и подари осветена икона на св. Климент Охридски на декана проф. Милен Замфиров.

1-5

Проф. дпн Клавдия Сапунджиева е утвърден и авторитетен учен, преподавател и ръководител. Професионалното, научното и академичното развитие на проф. Клавдия Сапунджиева са неизменно свързани със Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Проф. Сапунджиева е завършила висшето си образование по педагогика в Софийския университет. През 1995 г. става доцент, а през 2006 - професор по теория на възпитанието и дидактика (теория на възпитанието) в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”.

1-1

Тя е един от основателите на Факултета по предучилищна и начална училищна педагогика, сега Факултет по науки за образованието и изкуствата, назначена с първия конкурс за факултета от 1985 г., съавтор на първите учебни планове на факултета и член на Факултетния му съвет от създаването и досега. Тя е кандидат на педагогическите науки (доктор по педагогика) от 1984 г. и доктор на педагогическите науки от 2002 г.

В своето академично развитие проф. дпн Клавдия Сапунджиева е била ръководител на катедра „Социална педагогика и социално дело” (2006 – 2019 г.), член на Академичния съвет на Софийския университет (2017 – 2019 г.) и председател на Общото събрание на факултета (2003 – 2011 г.). Има голям личен принос за развитието на специалността „Социална педагогика”, на катедрата „Социална педагогика и социално дело” и утвърждаването на професията на социалния педагог.

Преподавателската и научната дейност на проф. Сапунджиева са в областта на социалната педагогика, теорията на възпитанието и изкуството (театралното дело). Тя е уважаван и авторитетен преподавател, ръководител на докторанти и множество дипломанти.

Автор е на над 120 публикации от различен научен жанр – 10 монографии (самостоятелни и в съавторство), университетски учебници, студии, статии, доклади, 4 рецензии, становища и др. Проф. Сапунджиева е редактор, съставител, рецензент и автор на множество предговори и отзиви на научни трудове и книги, участник в различни проекти, както и организатор на конференции и симпозиуми по социална педагогика в България.

1-6

Научно-експертната дейност на проф. Клавдия Сапунджиева е свързана с многобройни изяви в различни научно-експертни формати през годините: член на СНС по педагогика (1998-2006 г.), член на комисията по педагогика при ВАК (2004-2009 г.), главен редактор на списание „Педагогика” (2009-2011 г.), член на редколегията на списание "Педагогика" - от 2012 г. и досега, член на редколегията на електронно списание "Публични политики. BG", член на комисията по педагогика и психология при НАОА (2001- 2003 г.), експерт към НАОА, експерт на проекти, становища и концепцията на Св. Синод за въвеждането на религията в българското училище, председател и член на различни комисии и редакционни колегии към Факултета по науки за образованието и изкуствата, член на Съюза на учените в България.