Начало / Новини / Новини и събития / Председателят на парламента на Република Азербайджан посети Центъра за азербайджански език и култура

   
Председателят на парламента на Република Азербайджан посети Центъра за азербайджански език и култура

Председателят на парламента на Република Азербайджан проф. д-р Сахиба Гафарова посети Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Визитата на г-жа Гафарова се осъществява по покана на председателя на Народното събрание на България Росен Желязков.

По българска традиция проф. Гафарова бе посрещната с питка с мед и сол, поднесена от студенти-тюрколози в азербайджанска и българска носии, изучаващи азербайджански език в Софийския университет. На събитието присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Мария Стойчева, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, директорът на Центъра за източни езици и култури проф. д-р Иво Панов, ръководителят на катедра „Тюркология и алтаистика“ проф. д-р Ирина Саръиванова, директорът на Центъра за азербайджански език и култура г-жа София Шигаева-Митреска, студенти и гости.

1-1

Проф. Мария Стойчева и проф. Мадлен Данова приветстваха с „Добре дошли“ гостите и изразиха задоволството си от срещата, както и от доброто сътрудничество между двете страни в областта на образованието.

1-7

Проф. Саръиванова припомни, че Центърът работи от десет години и през годините много от студентите на Факултета по класически и нови филологии проявяват интерес към езика и културата на Азербайджан. Тя изрази благодарността си към г-жа Шигаева-Митреска за нейната всеотдайна работа в развитието на дейността на Центъра.

1-8

Директорът на Центъра за азербайджански език и култура разказа за дейността и учебната програма и говори накратко за работата със студентите. Тя припомни, че през април тази година се осъществи визитата на ректора на Славянския университет в Баку Анар Нагиев, по време на която бе открит кът на общонационалния лидер Гейдар Алиев, чиято 100-годишнина от рождението се отбелязва тази година. Г-жа Шигаева-Митреска изтъкна значителния принос на ръководството на Славянския университет в Баку в дейността на центъра.

1-11

Проф. Сахиба Гафарова и делегацията й разгледаха центъра и се запознаха с представената от центъра изложба, посветена на 105-годишнина на Азербайджанската демократична република, първата светска парламентарна република в тюркския и ислямския свят. На изложбата са представени снимки от откриването и заседания на първия азербайджански парламент, сградата на парламента, както и делегацията на АДР, която участва в Парижката мирна конференция.

1-10

Проф. д-р Сахиба Гафарова изрази задоволството си от работата в Центъра и благодари всички колеги от двете държави за техния принос и подкрепата в работата му. Тя се срещна и разговаря със студенти, които изучават азербайджански език , пожела на центъра по-нататъшни успехи и се подписа в книгата за гости.

1-2

Тя дари на Центъра три тома c исторически стенограми от заседания на парламента, ръководен от Гейдар Алиев в продължение на 3 месеца и 18 дни в най-трудните времена за Азербайджан през 1993 г. и разказа за заслугите му пред азербайджанския народ, плакет, върху който е изобразена сградата на Милли Меджлис, и книги, посветени на азербайджанската литература и култура.

1-12
1-9