Начало / Новини / Новини и събития / Посланикът на Кралство Испания в България изнесе лекция в Софийския университет

   
Посланикът на Кралство Испания в България изнесе лекция в Софийския университет

Посланикът на Кралство Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко изнесе лекция в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Лекцията на тема „Перспективи за двустранните отношения между Испания и България след 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения“ е по покана на Катедрата по испанистика и португалистика. Събитието е част от поредица инициативи, съпътстващи Испанското председателство на Европейския съвет през второто полугодие на 2023 г.

Гости на събитието бяха директорът на Института „Сервантес“ – София г-жа Мария Луиса Сантос, бившият служебен министър-председател на Република България проф. Георги Близнашки, дипломатически сътрудници, преподаватели, студенти.

1-1

При откриването ръководителят на Катедрата по испанистика и португалистика доц. д-р Татяна Пантева представи накратко биографични данни за посланика. Алехандро Поланко е дипломат, извървял дълъг професионален път. Заемал е дипломатически постове в Австрия, Словения и Мароко. Бил е посланик на Испания в посолствата в Мавритания, Мали, Алжир и България.

1-2

Носител е на редица испански и чуждестранни отличия, сред които Командор (2002 г.) и Офицер (1999 г.) на орден Исабел Католическа, Кавалер на ордена за граждански заслуги на Испания, Кръст за военни заслуги с бяла лента на Испания, Командор на ордена за национални заслуги на Мавритания, Кавалер на ордена за морски заслуги на Република Франция, Първи ранг на ордена за заслуги на Австрия, Командор на ордена на Уисам Алауит, Мароко.

1-6

Алехандро Поланко благодари на доц. Пантева за представянето и за възможността отново да бъде гост в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по покана на Катедрата по испанистика и португалистика, която толкова сериозно допринася за образователния, научен и културен обмен между Испания и България, и поднесе като подарък колекция с публикации, свързани с обучението по испански език и с дейността на Институт „Сервантес“ – София.

1-3

В богатата си и съдържателна лекция посланикът засегна исторически факти от дългогодишните дипломатически отношения между двете страни, разгледа най-важните предизвикателства на съвремието в международен план и очерта краткосрочните и дългосрочните перспективи, като тази част от словото бе озаглавена „Бъдеще с много допирни точки“. Като показателен пример за добро сътрудничество бе изтъкнато и българо-испанското взаимодействие в Антарктида, което се основава на солидна традиция, изразяваща се през последните години в множество съвместни инициативи.

Финалът на лекцията на Алехандро Поланко бе посветен на предстоящото Испанско председателство на Европейския съвет през второто полугодие на 2023 г. Сред редицата приоритетни сфери на интерес, които със сигурност ще засягат и България, са екологията, икономическото възстановяване и енергийната безопасност, проблемите на миграцията, войната в Украйна, пандемията от Ковид, а сред десетте набелязани основни цели са бъдещето на ЕС, развитието на вътрешния пазар и иновациите, реформите на енергийния пазар, земеделието, младежта и образованието, както и в глобален план – насочването на специално внимание към Латинска Америка.

Лекцията предизвика активна дискусия по всички засегнати въпроси и даде възможност да се формулират идеи за още много бъдещи ползотворни срещи.