Начало / Новини / Новини и събития / Почетният консул на Колумбия у нас и дългогодишен преподавател в Софийския университет Рафаел Алварадо бе награден с орден „Сан Карлос“

   
Почетният консул на Колумбия у нас и дългогодишен преподавател в Софийския университет Рафаел Алварадо бе награден с орден „Сан Карлос“

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ г-н Рафаел Алварадо Димитров – почетен консул на Колумбия в България и дългогодишен преподавател в специалността „Испанска филология“ във Факултета по класически и нови филологии бе отличен с орден „Сан Карлос“, степен Кавалер.

На събитието присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Мария Стойчева, посланикът на Колумбия г-жa Виктория Гонсалес-Ариса, посланикът на Испания Хосе Луис Тапия Висенте, директорът на Институт Сервантес в София г-н Хавиер Валдивиелсо, проф. д-р Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии, доц. д-р Татяна Пантева, ръководител на катедра „Испанистика и португалистика“, Виолина Петкова и Борислав Евлогиев от Министерството на външните работи на България, преподаватели, студенти, близки и приятели на г-н Рафаел Алварадо, както и неговият внук, пристигнал специално за церемонията от Испания.

Орденът „Сан Карлос“ е учреден от Колумбийското правителство с цел да почете и отдаде заслуженото признание към колумбийски и чужди граждани, отличили се със значими заслуги към страната, най-вече в областта на международните отношения.

Рафаел Алварадо Димитров е завършил специалност „Испанска филология“ във Филологическия факултет на Хаванския университет“, специализирал е „Испанско езикознание“ в Института „Каро и Куерво“ в Богота. Работил е в БГА „Балкан“ в Рим (1971 г.), стилов редактор на испански език в Агенция „София прес“ (1975 г.), преподавател в специалност „Испанска филология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Той представлява Република Колумбия като почетен консул в Република България от 2001 г. до настоящия момент и с подкрепата му колумбийската култура заема позиции и е популяризирана чрез традиционни събития, какъвто е Фестивалът на ибероамериканското кино. Като журналист от 1992 г. е автор на документални филми и на множество статии, дописки и журналистически коментари, посветени на политически, икономически и културни теми, свързани с Колумбия. Рафаел Алварадо Димитров получава високото отличие заради дългогодишната си дейност, посветена на Колумбия и заради подкрепата и стимулирането на важни инициативи, допринесли за укрепването на традиционните приятелски връзки между Република Колумбия и Република България. Той е първият българин, който получава това високо отличие.

2

На церемонията по връчването на високото отличие посланикът на Република Колумбия г-жa Виктория Гонсалес-Ариса заяви, че за нея е голяма чест да е в София и подчерта, че със сигурност заслугите на Рафаел Алварадо за двустранните връзки между България и Колумбия са много големи. Тя добави, че орденът е израз на благодарност от страна на колумбийското правителство към всичко, което г-н Алварадо е извършил за развитието на добрите връзки между двете страни.

Виктория Гонсалес-Ариса благодари на Рафаел Алварадо за неговата дългогодишна работа, както и на неговата съпруга и на ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, което винаги е оказвало подкрепа в неговата дейност.

Рафаел Алварадо Димитров благодари за оказаното му признание и подчерта, че именно благодарение на подкрепата на Софийския университет е имал възможност да разгръща такава дейност. Г-н Алварадо заяви още, че в института „Каро и Куерво“ е успял да специализира испанско езикознание и това му е отворило нови хоризонти в Софийския университет. Той благодари на ръководството на Университета, както и на своите колеги от катедрата по испанистика и португалистика за подкрепата през годините и заяви, че работата му е била насочена не само към задълбочаване на връзките между България и Колумбия, но и към стимулиране и поощряване на връзките с целия испаноезичен свят.

4

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Мария Стойчева поздрави своя колега за полученото високо отличие и заяви, че именно Университетът е мястото, където трябва да се проведе подобна церемония, защото в Софийския университет той основно е развивал дейността си.

Доц. Стойчева прочете поздравителен адрес до Рафаел Алварадо от името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков. В него се казва, че за академичната общност е празник, че дългогодишен колега е награден с такова високо отличие. Ректорът припомня, че през 1988 г. Алварадо е награден с Почетния знак на Софийския университет, което е доказателство за доверието и уважението, което университетската общност изпитва към своя колега, както и признание за неговия професионализъм.

6

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова изрази гордостта на колегите си, че Рафаел Алварадо е част от факултета. „Искам да му пожелая още много години да продължи да работи така, както е работил досега и да продължава да бъде част от факултета“, каза проф. Данова и допълни, че г-н Алварадо е посветил една голяма част от времето си да обучи младите хора да работят по същия начин, както той самият е работил.

След церемонията бе прожектиран филмът „Колумбия, дива магия“.

5-1