Начало / Новини / Новини и събития / Победителите в конкурса „Млад предприемач в науката“ бяха наградени на Европейския ден на предприемача-2022

   
 Победителите в конкурса „Млад предприемач в науката“ бяха наградени на Европейския ден на предприемача-2022

Александър Тодоров от Физическия факултет, Елжана Енчева от Факултета по химия и фармация и Петър Нефтелимов от Биологическия факултет са първите лауреати в конкурса „Млад предприемач в науката“. Наградите им връчи директорът на Научноизследователския сектор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ инж. Божил Добрев по време на Европейския ден на предприемача 2022.

В конкурса бяха присъдени две първи награди по 7 500 лева на Александър Тодоров за проекта „Автономна микрообсерватория (АМО)“ и на Елжана Енчева за проекта „Неорганични инертни пигменти“. Трета награда в размер на 2000 лв. взе Петър Нефтелимов за проекта си „Цвете в епруветка“.

1-3

Младите предприемачи в България трябва да се подкрепят и насърчават. Това правим ние в Центъра за трансфер на технологии, организирайки форуми и конкурси като този, на който си дават среща млади предприемачи. В следващите няколко часа те ще обсъдят идеи, ще се видят лице в лице и ще открият нови партньорства и приятелства. Тази година решихме Европейският ден на предприемача да бъде с акцент „Иновации и предприемачество – 20 години по-късно“, за да видим какво сме направили и да начертаем посоката, в която да вървим напред“. Това заяви инж. Божил Добрев, откривайки юбилейното 20-то издание на Европейския ден на предприемача. Събитието се проведе в Дома на Европа в София на 10 ноември 2022 г.

Домакинът на събитието - ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов приветства участниците и припомни, че ролята на Европейската комисия и Европа като цяло е не да пречи, а да помага с ресурси, идеи, технологии на младите предприемачи в България. „Тук има среда, има малко, но активно общество, което работи здраво. Тези хора са призвани да отговорят на всички въпроси, започващи със „Защо няма…?“ Те опитват и трябва да продължават да опитват да намират отговорите, защото те са двигателят на обществото“, подчерта г-н Кюланов.

Ние в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обучаваме и подкрепяме предприемачеството. Нашите студенти, докторанти и научни работници имат голям потенциал за развитие, те са мотивирани млади хора, които не се страхуват да тръгнат по трънливия път на предприемачеството и да успяват дори по пътя към успеха да срещат трудности и провали. Благодаря на инж. Божил Добрев, директор на Научноизследователския сектор на Софийския университет и неговия екип от Центъра за трансфер на технологии за енергията и усилията, с които организират „Европейски ден на предприемача“. Днес имам удоволствието да приветствам участниците в неговото 20-о издание“, заяви акад. дфзн Николай Витанов, зам.-ректор по научноизследователска и научна проектна дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

1-1

Проф. Румен Николов, основател на Европейския ден на предприемача, припомни началото на това събитие, разказа за етапите, през които форумът премина, за да достигне до днешния си формат – среща на млади предприемачи с представители на бизнеса, финансиращи организации и място за обмен на идеи между младите хора у нас.

Участниците във форума дискутираха развитието на икономиката след Covid- 19 – каква и накъде върви тя, новите условия за стартиране на бизнес в България, възможностите, проблемите, финансирането, обучение за предприемачи.

„Ролята на европейската екосистема в създаването на условия за успех в предприемачеството“ бе акцентът, който постави на форума Стефан Добрев, член на Управителния съвет на Европейския институт за иновации и технологии и специален гост на събитието. Той припомни, че Европа е най-голямата съществуваща „екосисема“ за предприемачество и уточни, че за последните 10 години на стария континент са създадени над 5000 различни компании с над 17 000 работни места, както и над 1 600 нови продукти. Този факт се дължи на функциониращия т.нар. "триъгълник", в чийто център се намира предприемачеството, а на върховете на ъглите му са бизнесът, университетите и научно-изследователските центрове.

1-2

Ретроспекция на предприемачеството в България направи д-р Леона Асланова, CEO на Innovation Starter. Според нея екосистемата на предприемачеството е добре развита у нас, но предстои още много упорита работа, за да може след първия български „еднорог“ (фирма с пазарна капитализация над 1 млрд. долара) да се появят нови. „Очаквам в средата на следващата година другите два еднорога“, допълни тя.

Социалното и зеленото предприемачество бяха акцентите в презентациите на Янина Танева от „Фабрика за идеи“ и Цветан Цолов, главен оперативен директор на „Иновейшън Стартър“. Двамата представиха успешни практики и модели от тези специфични сегменти в предприемачеството.

Проф. Цветан Давидков разказа за Университетския център по предприемачество и проектно управление в Стопанския факултет на Софийския университет и подчерта, че това е наистина добро място за обучение и подкрепа на предприемаческите идеи.

1-5

Пет истории за старт след рестарта в условия на кризи, разказаха петима успешни предприемачи по време на втория панел на Европейския ден на предприемача.

Денис Иванов, студент в Университета по архитектура, строителство и геодезия, разказа за водораслите - непознатия ресурс, представяйки проекта си „Vodoraslo“ – мобилна инсталация за пречистване на въздуха. Как могат да се решават глобални проблеми, стъпвайки на реални данни с примери от практиката в „innovaone“ уточни Христо Хубенов от Американския университет в България, а Александър Граматиков от „Мentor the Young“ говори за трансформативната сила на менторството.

Два проекта на студенти от Софийския университет “Св. Климент Охридски“ – „Автономна микрообсерватория (АМО)“ на Александър Тодоров от Физическия факултет и „Неорганични инертни пигменти“ на Елжана Енчева от Факултета по химия и фармация разказаха как се справят предприемачите с предизвикателствата на днешната икономическа реалност.

1-4

В края на Европейския ден на предприемача 2022 директорът на НИС инж. Божил Добрев обяви наградите и победителите в конкурса „Млад предприемач в науката“. Чек за 7500 лева получиха проектите „Автономна микрообсерватория (АМО)“ на Александър Тодоров и „Неорганични инертни пигменти“ на Елжана Енчева, а третата награда в размер на 2000 лв. взе „Цвете в епруветка“ на Петър Нефтелимов.

Форумът Европейски ден на предприемача се организира в партньорство с Innovation Starter, Бизнес клуб към Стопанския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” (Business Club) и Университетския център по предприемачество и проектно управление към Стопанския факултет с подкрепата на Банка ДСК и Coca-Cola HBC Bulgaria.