Начало / Новини / Новини и събития / Научна конференция "Пепеляната вечеря на Джордано Бруно и раждането на модерната философия"

   
Научна конференция "Пепеляната вечеря на Джордано Бруно и раждането на модерната философия"

В Конферентната зала в Ректората се проведе научна конференция на тема "Пепеляната вечеря на Джордано Бруно и раждането на модерната философия". Тя бе организирана от Философския факултет на Софийския университет, Италианския културен институт и издателство "Изток-Запад". Представено бе и изданието „Пепеляната вечеря“ на големия италиански философ.

На събитието присъстваха деканът на Философския факултет проф. дфн Димитър Денков, посланикът на Италия в България Стефано Балди, г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт, Любен Козарев, директор на издателство „Изток-Запад“, проф. дфн Владимир Градев, проф. дфн Стилиян Йотов, проф. дфн Владимир Сабоурин.

Събитието бе открито от проф. Владимир Градев, който заяви, че със своята книга „Пепеляната вечеря“ Джорджано Бруно променя европейската философия и култура. Той благодари на ръководството на Философския факултет за подпомагането на изданието и организацията на конференцията.

2

Проф. Димитър Денков изрази радостта си, че благодарение на съвместните усилия на три сериозни институции – Италианския културен институт, Философския факултет и издателство "Изток-Запад", в българската култура вече присъства първият сериозен превод на едно от най-сериозните произведения в европейската култура.

6

Проф. Денков поздрави хората, спомогнали за това – проф. Градев, колегите от Италианския културен институт, издателство „Изток-Запад“. Според него те тръгнали с идеята, която изглежда тривиална – да издадат една книга. "Но тази книга, която създава земетресение в европейската култура между XVI-XIX век, досега някак минаваше покрай нас и не беше факт в нашата култура" каза проф. Денков и отбеляза още, че това е една от най-големите културни срещи, които се е организирала между две до някъде близки по манталитет, но не много познаващи се култури – българската и италианската.

5

Деканът на Философския факултет изрази надеждата си тази конференция да постави началото на едно дълготрайно приятелство, което да продължи с още няколко издания и друг тип съвместни инициативи.

3

Посланикът на Република Италия у нас Стефано Балди подчерта заслугите на проф. Градев, на издателството, на Философския факултет и на г-жа Педди за осъществяването на събитието. Той засвидетелства, че интересът на Посолството е насочен към продължаване развитието на културните отношения между двете страни. „Книгите и идеите не принадлежат на никого – това е книга, писана на италиански, но неговите идеи не са само италиански – те са за всички“, подчерта посланикът и отбеляза, че разпространяването и обновяването на тези идеи е събитие, което трябва да бъде отбелязано, а още по-значимо е, когато това се прави в Софийския университет.

Конференцията продължи с представяне на Джордано Бруно от г-жа Луиджина Педди.

7
1