Начало / Новини / Новини и събития / Напусна ни големият интелектуалец и почетен доктор на Софийския университет Цветан Тодоров

   
Напусна ни големият интелектуалец и почетен доктор на Софийския университет Цветан Тодоров

Цветан Тодоров бе авторитетен учен, езиковед, литературен критик и теоретик, културолог, чиито философски анализи са част от дебатите на съвременната антропология и социология. Известен е както с философските си трудове и социалната си есеистика, така и с ярката си гражданска позиция. Централна част в неговите изследвания заема темата за Другия, за колективната памет, за собствената и чуждата културна идентичност.

Цветан Тодоров е роден на 1 март 1939 г. в София в семейството на известния български библиограф проф. Тодор Боров, преподавал библиотекознание и библиография в Софийския университет. Внук е на българския просветен деец Иван Пеев-Плачков, а брат му е един от водещите български физици – акад. Иван Тодоров.

След като завършва български език и литература в Софийския университет през 1963 г. заминава като стипендиант в Париж, където защитава докторска дисертация под ръководството на френския есеист, литературен критик и философ Ролан Барт. В творчеството си Цветан Тодоров е силно повлиян от руския философ и семиотик Михаил Бахтин, а преводите му съдействат за популяризирането на Бахтин и други руски структуралисти във Франция и цяла Западна Европа. Съвместно с Жерар Женет, философ и видна фигура на френския структурализъм от 60-те години на XX век, основават списание Poétique.

През 1988 г. Цветан Тодоров е удостоен с почетното звание на Софийския университет „Доктор хонорис кауза“ на филологическите науки.

Носител е на Европейската награда за есеистика на името на Шарл Вейон (1998), както и на Наградата на принца на Астурия (2008).

Академичната общност на Софийския университет се покланя пред паметта на един от най-светлите умове на Европа, който завинаги ще остане неразделна част и от българската култура.

1

Снимка: Надежда Чипева