Начало / Новини / Новини и събития / Най-добрите спортисти на Софийския университет за 2022 г. бяха наградени на тържествена церемония

   
Най-добрите спортисти на Софийския университет за 2022 г. бяха наградени на тържествена церемония

На тържествена церемония, която се проведе в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет, бяха наградени най-добрите студенти-спортисти на Алма матер за 2022 г. Събитието бе организирано от Департамента по спорт и Студентския съвет на университета. На него присъстваха заместник-ректорът проф. д-р Елиза Стефанова, председателят на парламентарната комисия по култура и медии Иван Ченчев, представители на деканските ръководства, преподаватели, спортисти и гости.

Празникът бе открит от директора на Департамента по спорт проф. д-р Боряна Туманова, която заяви, че тържеството е в чест на впечатляващите постижения в спорта, в чест на победите на студентите, както и на преподавателите, направили това възможно. Проф. Туманова заяви, че студентите-спортисти са нашата гордост и надежда, че с примера, който дават, защитават името на най-добрия български университет, а техните резултати впечатляват академичната общност.

5

Когато спортът е част от академичната програма и се възприема наравно с науката от академичната общност, това е предпоставка за създаване на едно здраво и високообразовано поколение, което ще ни се отблагодари щедро“, каза проф. Туманова и допълни, че това особено важи днес, при тежката конкуренция с модерните технологии и обездвижването на младите хора. Обръщайки се към студентите спортисти, тя им пожела здраве и да не отстъпват от правилния път. „Мисията ви тук е да се обучавате, но не спирайте и да спортувате“, призова директорът на Департамента по спорт.

6

В своя поздрав проф. д-р Елиза Стефанова благодари на спортистите, че освен че учат в Софийския университет в различни специалности, отделят време и за спорт и знаят, че това ще им даде не само здраве, но и много личностни качества, които ще бъдат ценни за тях в живота. Тя благодари и на преподавателите в Департамента по спорт за голямото разнообразие от спортове, които се предлагат на студентите в Алма матер и изрази надеждата си, че занапред ще има още много, което университетът ще може да даде на своите студенти в областта на спорта. Проф. Стефанова благодари и на Студентския съвет за подкрепата за спорта в Алма матер и пожела успех на всички.

7

Приветствие към номинираните студенти спортисти и към преподавателите поднесе и деканът на факултета по спорт към Национална спортна академия проф. Красимир Петков. Той благодари за това, че спортът се развива успешно в Алма матер и пожела успех на състезателите.

8

Председателят на Студентския съвет на Софийския университет Антонио Стоичков отправи своя поздрав към колегите си и изрази радостта си, че толкова много хора са се събрали да подкрепят студентите-спортисти. Той обърна внимание, че политиката на Студентския съвет е обвързана да подпомага студентския спорт и е щастлив с високите постижения на своите колеги.

9

Председателят на Спортния клуб на университета проф. Георги Игнатов изрази своята и на колегите от Департамента по спорт благодарност към ректорското ръководство за това, че са давали възможност на тях и на техните студенти да участват в състезанията – и у нас, и в чужбина.

4

Той подчерта, че в организираните последни осем универсиади студентите на Софийския университет в шест от тях са втори след Национална спортна академия, което е много голям успех. „Ние доказваме, че в университета ни се учат не само умни и интелигенти студенти, но и отлични спортисти“, каза още проф. Игнатов.

11

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Иван Ченчев изрази задоволството си да присъства на празника. Той поздрави студентите на Алма матер за техните спортни успехи. Иван Ченчев се върна в годините назад, когато като възпитаник на Националната спортна академия се е състезавал срещу отбори на Софийския университет и помни колко му е било трудно. Той изрази радостта си от сътрудничеството между университетите и поздрави всички за тяхната работа, пожела на всички на добър час и честити на наградените спортисти.

12

В рамките на тържеството в знак на благодарност Департаментът по спорт връчи плакет на проф. Анжелина Янева за изключителния й принос за развитието на спорта в Софийския университет. Тя получи наградата си от заместник-ректора на Софийския университет проф. Елиза Стефанова.

Проф. Янева благодари за наградата и изрази надеждата си, че скоро университетът ще има своя спортна зала. Тя припомни, че през 1998 г. за първи път се е провело такова тържество, на което са наградени спортистите студенти на Софийския университет. Проф. Янева пожела още дълги години студентите и техните преподаватели да постигат високи успехи.

13

Плакети за значителен принос за спорта в Софийския университет получиха и Антонио Стоичков – председател на Студентския съвет на университета, и Радослав Христов - председател на комисията по спорт на Студентски съвет. Наградите бяха връчени от декана на Геолого- географския факултет проф. Климент Найденов и от председателя на Спортния клуб проф. Георги Игнатов.

14

По случай 70-годишния юбилей и за значителен принос в спортната дейност на Софийския университет Почетен плакет получи Людмил Симов - дългогодишен председател на спортния клуб на университета. Наградата му бе връчена от проф. Георги Игнатов. Почетен плакет получи и Димитър Саханеков, дългогодишен преподавател в Департамента по спорт. Той бе награден за значителния му принос в спортната дейност на Университета и по случай 80-годишния му юбилей.

2

Празникът продължи с награждаването на студентите-спортисти.

1-s

Георги Павлов (Юридически факултет) - баскетбол с треньор гл. ас. Бояна Митрева. 3-то място от националната олимпиада 3x3 на НУ 2021 и 2022; 3-то м. баскетбол на НУ'2020 и 4-то м. НУ'2021 година.

2-s

Евангелина Дяксова (Юридически факултет) - спортно ориентиране с треньор доц. Антон Хиджов. 1-во място в дисциплината "Ски бягане на Националните Университетски зимни игри’2022; златен и сребърен медал от НУ през 2022. Евангелина получи и специална награда на фитнес „Пулс“.

3-s

Илияна Георгиева (Юридически факултет) - волейбол с треньор гл. ас. Мина Антонова. Шампион от Националния университетски шампионат през 2019/2020/2021; 3-то място в универсиадата през 2021, 2-ро място през 2022 г . `НУШ, 1 място в Международния турнир в Охрид; 3 място на Националната универсиада през 2022 г. . тя е и "Най-добър разпределител" за 2022 г.

Студентите спортисти от Юридическия факултет получиха наградите си от декана проф. Даниел Вълчев.

Студентите от Факултета по математика и информатика бяха наградени от декана доц. д-р. Първан Първанов. Това са:

4-s

Милена Матуска – състезател по баскетбол с треньор гл. ас. Бояна Митрева. Тя е завоювала трето място баскетбол – градско първенство – 2021, 2022 г. 4-то място 2021, 2022 г. финали, 3-то място баскетбол 3х3 НУШ 2021г. , 3то място баскетбол финали 2019-2020 г., 1 място баскетбол 3х3 НУШ 2019 г.

5-s

Павлина Тодорова – плуване, с треньор гл. ас. Биляна Рангелова. Златен медал на 50 м бруст - НУШ-2021; 2 златни медала на 50 и 100 м бруст и сребърен медал на 200 м бруст от НУ 2022. Индивидуално отличие: "Студент на годината на СУ в категория "Спорт" за 2022 г.

Андрея Дяксова – спортно ориентиране с треньор доц. Антон Хиджов. Тя получи наградата си от своя треньор.

Студентите от Факултета по химия и фармация получиха наградите си от проф. Димитър Веселинов, директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите.

6-s

Йордан Гюров - лека атлетика с треньор гл. ас. Иванка Кърпарова. Национален студентски шампион на 400 м за 2022 г. той получи специална награда от Българската федерация по лека атлетика.

7-s

Юлиана Георгиева - волейбол с треньор гл. ас. Мина Антонова. Тя е завоювала 1 място, НУШ 2019/2020/2021; 3 място НУ 2021; 2 място НУШ 2021/2022 ; 1 място на Международния турнир в гр. Охрид; 3 място НУ 2022

8-s

Дейвид Еленков от Факултета по науки за образованието и изкуствата, състезател по футбол, с треньор проф. Георги Игнатов, бе награден за активната му спортна дейност през цялото му следване, а именно:2 място на Националния студентски турнир по футзал за купа „8-ми декември - 2018“; 3 място НУШ по футбол и НУШ по футзал през 2019 г.; 2 място Националния студентски турнир по футзал за купа „8-ми декември - 2019“; 1 място – НУШ по футбол 2020 г.

Наградата му бе връчена от проф. Димитър Гюров, бивш декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата. Дейвид Еленков получи и специални награди от Стоян Алексиев - главен мениджър на съдиите по футбол, от Станислав Губеров – бивш капитан на футболния отбор на Университета, както и от Борислав Александров, председател на Българската асоциация по Мини Футбол.

3

В рамките на тържеството бе награден Мажоретният състав на Университета, който е неизменна част от програмата на повечето събития в Алма матер и през изминалата година допринесе изключително много за популяризирането на спорта сред студентите.

mj

Под ръководството на своите треньори Петя Христова и Николета Бонева са и сребърни медалистки от Националния Университетски шампионат. Момичетата от състава Яна Боянова, Стиляна Йорданова, Румяна Димитрова, Моника Михова, Ина Георгиева, Жулиана Желева, Джулия Павлова, Десислава Цветанова и Александра Милева получиха наградата си от доц. Калоян Харалампиев – заместник-декан на Философския факултет.

tr

За треньор на 2022 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе обявен гл. ас. д-р Мина Антонова.

15

За празничното настроение се поглижиха танцовата двойка Вилен Добрев и Ивана Атанасова, с водещ преподавател Миглена Бахчеванова, които изпълниха лиричната и емоционална румба.

10

Мажоретният състав на Университета, с треньор Петя Христова и Николета Бонева също поздравиха гостите със своя танц.

16

Танцовата двойка Мартин Кючуков и Антонина Клямбова, представили България на Европейско първенство, два пъти вицешампиони в категория латиноамерикански танци и първенци в годишната ранглиста при Младежи изпълниха атрактивния танц джайв.

pp

Деси Райкова, студент от Биологически факултет, песента „You make me feel a natural woman“

all3

Наградите бяха осигурени от: Факултетите на номинираните студенти, Студентски съвет, Столична община, Фирма Мелифера - АД, Фирма Джъмпер магазин за детски играчки „Комсед“, фитнес "Пулс", Милетиев -фитнес, фирма за шоколадови изделия 'Милете".