Начало / Новини / Новини и събития / Национална конференция „130 години юридическо образование в България“

   
Национална конференция „130 години юридическо образование в България“

В емблематичната 272-ра аудитория на Софийския университет се провежда Национална конференция, посветена на 130-годишнината на юридическото образование в България. С научния форум Юридическият факултет на Алма матер отбелязва своята годишнина, а в хода на тържественото честване ще бъдат представени съвременни погледи към традициите и настоящето на обучението по право, изучаването на правото и взаимодействието между правната наука и юридическите професии.

Събитието бе открито от декана на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев, който приветства присъстващите преподаватели, министри, представители на съдебната власт, на Народното събрание, студенти и отбеляза, че на днешния ден преди 130 десетилетия Юридическият факултет отваря врати. Той благодари на организаторите на научния форум и на колегите, спомогнали за експонираната в централното фоайе на Ректората изложба, създадена от архивни материали и посветена на годишнината на факултета. Деканът отбеляза и други дейности, свързани с празника и изрази надеждата си да бъде учредена Алумни организация на завършилите Юридическия факултета на Софийския университет, специалност „Право“, както и за създаването на Кариерен център към факултета.

1-3

Проф. Вълчев допълни още, че доц. Петров заедно с проф. Искра Баева от Историческия факултет са подготвили книга, посветена на историята на Юридическия факултет и изрази надеждата си тя скоро да бъде представена. Той благодари и на всички колеги, които са се включили в организацията на тържествата.

7-7

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков също поздрави присъстващите в 272-ра аудитория и заяви, че за него е голяма чест да присъства на тържеството. В своя поздрав той отбеляза, че Юридическият факултет е третият на Алма матер и след създаването му Софийският университет придобива класическия университетски облик. „Горд съм, че в него са работили и работят преподаватели, утвърдили правната наука у нас, радетели на върховенството на закона, възпитали поколения юристи“, каза още ректорът и допълни, че и преподавателите, и техните студенти са достойни последователи на онези далновидни български умове, положили устоите на юридическото образование у нас, осъзнавайки необходимостта от квалифицирани юридически кадри за изграждането на държавата ни.

1-17

„Юридическият факултет отбелязва годишнина, достойна за уважение. Не само заради достолепната възраст, но преди всичко за извършената работа през изминалите десетилетия в името на доброто и справедливостта“, каза проф. Герджиков и допълни, че през историята на факултета негови преподаватели са утвърдили българската правна наука и са създадени основополагащи трудове. И днес те играят важна роля в обществото и в развитието на България като правова държава.

1-8

Обръщайки се към колегите си, ректорът на Софийския университет изрази увереността си, че и занапред ще работят за това юридическото образование да дава най-щедрите си плодове и ще останат верни на призванието си да формират бъдещите юристи и да изграждат личности със съществена роля в българското общество.

1-6

Проф. Герджиков се обърна и към студентите, като отбеляза, че на банките в залите на факултета са се изграждали като отлични професионалисти десетки хора, работили за правовия ред на страната ни. „Ваши предшественици са били председатели на Народното събрание, министър-председатели, министри, председатели на върховни съдилища и адвокати. Бъдете техни достойни последователи, бъдете безкомпромисни в търсенето и налагането на справедливостта и законността“, каза проф. Герджиков и честити празника на всички.

1-11

Проф. Сашо Пенов, министър на образованието и науката и дългогодишен преподавател и декан на Юридическия факултет в периода 2011-2019 г., изрази вълнението си да поздрави своите колеги по повод 130 години от създаването на юридическото образование в България. Той посочи, че поради дълголетието си това е факултетът, който е допринесъл най-много за развитието на юридическото образование в България и в който е създадена основната част от българската правна книжнина: „Ние сме се утвърдили като авторитетна институция не само заради дълголетието ни, а и заради това, че оттук са преподавали и са писали своите трудове най-видните творци на българската юридическа мисъл“.

1-4

Проф. Пенов посочи, че с колегите му във факултета са успели са да създадат голяма мрежа от контакти чрез програмата „Еразъм“ – с повече от 70 университета от Европейския съюз. В изказването си министърът изтъкна впечатляващите резултати на студентите на факултета на международните състезания по право и отбеляза, че тук се намира най-богатата с юридическа литература библиотека в България. В заключение проф. Пенов пожела успех на конференцията и всички да се гордеят с това, което са постигнали.

1-12

Поздрав отправи и министърът на правосъдието на Република България Крум Зарков. Той отбеляза, че неслучайно датата на откриването на Юридическия факултет в Софийския университет съвпада с началото на юридическото образование у нас. „Неслучайно днес говоря пред председатели на Народното събрание, министър-председатели, министри, конституционни съдии, хора, извървели пътя от скамейката на студента към преподавателската и от там – в най-висок обществен план. Неслучайно към Юридическия факултет на Софийския университет всеки се отнася с уважение“, каза още министър Зарков.

1-9

В словото си той отбеляза, че от последните месеци знае каква точно е тежестта на Юридическия факултет в Софийския университет и че го вижда във всекидневната си работа: „И ако днес на мен се пада като министър на правосъдието да пазя държавния печат, то на вас, на вашите предшественици, на вашите следовници, се пада далеч по-отговорна задача – да се опазват правните достижения и самосъзнание“.

Министър Зарков пожела на екипа на Юридическия факултет през следващите 130 години да се грижат за закона и правото и така да пазят свободата ни.

1-16

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев изрази радостта си да поздрави присъстващите и прочете поздравителен адрес от името на Висшия адвокатски съвет. В него се отбелязва, че един от най-изявените юристи у нас са възпитаници на Юридическия факултет на Алма матер. „Вие, преподавателите и студентите, сте стожерите, които могат да се справят с всички предизвикателства“, се казва още в адреса.

1-13

Ивайло Дерменджиев връчи на проф. Даниел Вълчев плакет на Висшия адвокатски съвет.

Академичната общност на Юридическия факултет на Софийския университет бе поздравена и от заместник главния прокурор на Република България г-жа Даниела Машева, която не скри вълнението си като възпитаник на факултета. Тя представи поздравителен адрес от името на главния прокурор на Република България Иван Гешев. В него той отбелязва, че факултетът е положил основите на юридическото образование у нас и се е превърнал не само в каталог за качествено обучение, отговарящо на световните научни стандарти, но и в школа, допринасяща в значителна степен за легитимирането на основните морални и етични принципи в упражняване на юридическата професия.

1-14

В своя адрес Иван Гешев отбелязва още, че дълбоко вярва, че в нашето динамично и напрегнато съвремие, когато необходимостта от реформа в правосъдието стои непрекъснато в дневния ред на обществото, обединяването на компетентността и опитът на доказани специалисти, с волята и усилията на представителите на българските институции е верният път за решаване на сериозните проблеми пред съдебната система.

1-24

Националната конференция продължи с научни доклади.

1-21
1-22

 

1-19
1-18
1-23