Начало / Новини / Новини и събития / Кръгла маса, посветена на 500-годишнината от смъртта на знаменития испански хуманист Антонио де Небриха

   
Кръгла маса, посветена на 500-годишнината от смъртта на знаменития испански хуманист Антонио де Небриха

На 27 октомври 2022 г. в Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Кръгла маса, посветена на 500-годишнината от смъртта на знаменития испански хуманист Антонио де Небриха. Организиратори на събитието бяха Институтът Сервантес – София и Катедрата по испанистика и португалистика на Софийския университет.

Кръглата маса беше открита от доц. д-р Татяна Пантева – ръководител на Катедрата по испанистика и португалистика, и Мария Луиса Сантос – Директор на Институт Сервантес – София. Приветствие поднесе Н. Пр. Алехандро Поланко Мата – посланик на Кралство Испания в Република България. От името на деканското ръководство на Факултета по класически и нови филологии беше отправен поздравителен адрес от доц. д-р Йоана Сиракова.

1-1

Специален гост на Кръглата маса беше бележитата езиковедка Инес Фернандес-Ордонес, професор от Мадридския автономен университет и член на Испанската кралска академия за езика, която изнесе пленарна лекция на тема „Антонио де Небриха – началото на хуманизма в Испания“. Участваха също видните български езиковеди и испанисти проф. дфн Евгения Вучева, доц. д-р Боряна Кючукова-Петринска и гл. ас. д-р Милена Маринкова от Катедрата по испанистика и португалистика със следните изказвания: Граматиката на Небриха надраства вековете, За словообразуването в Граматика на Кастилския език на Антонио де Небриха и Репрезентацията на звуковото равнище в Граматиката на Небриха.

1-3

Събитието привлече вниманието на испанисти, романисти и студенти. Изказванията на участниците дадоха повод за оживена дискусия.

1-2

Кръглата маса е част от традиционните Климентови дни на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

1-5