Начало / Новини / Новини и събития / Класираните ще бъдат настанени в общежитие, увери проф. Анастас Герджиков

   
Класираните ще бъдат настанени в общежитие, увери проф. Анастас Герджиков

През последните дни имаше напрежение във връзка с настанителната кампания в студентските общежития на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и причините за това бяха и обективни, и субективни, каза на среща с медиите днес ректорът проф. Анастас Герджиков.

Няколко университета в София правят едновременно ремонти, които не можеха да се направят по-рано, защото са мащабни и са поетапни и затова има недостиг на стаи. Проблем възникна и заради начина за настаняване в някои университети извън Алма матер, които традиционно дават легла назаем на Софийския университет, но тази година нямаха възможност да го направят.

Имаше и субективни грешки на студентите и на администрацията, свързани с настанителната кампания. В резултат на това през последната седмица се наложи да върнем студенти, които трябваше да се настанят, особено първокурсници и затова използвам случая да се извиня от името на Софийския университет на всички студенти и на техните родители за неудобствата, които им създадохме, каза проф. Анастас Герджиков.

Ректорът съобщи, че предстои среща на всички софийски университети, на която ще се преразпределят леглата в общежитията, ще стане ясно колко са свободните легла и колко са студентите, останали ненастанени в общежития. Софийският университет се нуждае от още около 500 легла, повечето от тях вече са договорени.

1

Тази година не ни достигат 500 легла, но редовният недостиг е за няколко хиляди места, защото общежитията са били разпределени несправедливо преди 20 години и университети с много студенти са получили малко легла, посочи проф. Анастас Герджиков.

След около 20 дни ще завършат ремонтите в общежитията на Софийския университет и тези, които правят други университети и студентите, попаднали в неподходящи стаи, ще могат да бъдат преразпределени, каза проф. Герджиков.

Ректорът съобщи, че за да се избегнат проблеми занапред с общежитията, ще назначи комисия, в която ще има представители на МОН, на "Студентски столове и общежития" и Националното представителство на студентските съвети.

2

Софтуерната система на общежитията е много добра и не позволява злоупотреби, но все още не позволява електронно разплащане, за да се избегнат опашките при настаняването на студентите. До месец ще се реши и този проблем, увери проф. Анастас Герджиков.

Председателят на Студентският съвет на Софийския университет Георги Гълъбов посочи, че леглата, които университетът взема назаем са около 6300, а студентите в Софийския университет годишно са около 22 000.

Георги Гълъбов поднесе извиненията на Студентския съвет за създалата се ситуация. „Съзнаваме сериозността на положението и затова сме се постарали да направим всичко възможно, за да можем да запазим личните данни на студентите и да успеем да настаним всички“, добави той.