Начало / Новини / Новини и събития / Китайският празник на пролетта бе отбелязан в Института „Конфуций“

   
Китайският празник на пролетта бе отбелязан в Института „Конфуций“

За поредна година в Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе отбелязан традиционният пролетен празник Нова година по Лунния календар.

Официални гости на събитието бяха проф. Чън Ин, завеждаща секция „Образование“ в посолството на Китайската народна република в България, проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии, доц. Теодора Петрова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация.

Проф. Чън Ин поздрави всички с китайския празник на пролетта и отбеляза, че през изминалата 2016 г. Институт „Конфуций“ - София като част от Институтите „Конфуций“ в целия свят и като първи такъв на Балканите, е постигнал много успехи. Над 2000 души от десет града в България са се записали да изучават китайски език, организирани са около 50 културни събития. По думите й, тези постижения показват упоритата работа и положените усилия от страна на екипа на Институт „Конфуций“ към Софийския университет. „Ние вярваме, че няма по-стабилен мост между различните култури от езиковия“, каза проф. Чън Ин и благодари сърдечно на всички български и китайски преподаватели и на всички, ангажирани с каузата на разпространяването на китайската култура в света чрез преподаване на китайски език.

1

Проф. Чън Ин припомни, че според китайския лунен календар 2017 г. е годината на Петела, а в китайската традиционна култура той символизира светлината и новото начало. Проф. Чън Ин пожела на всички годината на Петела да им донесе крепко здраве, щастие и светла, успешна нова година.

2

Директорът от българска страна на Институт „Конфуций“ към Софийския университет Аксиния Колева пожела на гостите успешна година. Тя благодари специално на директорите на всички училища в България, в които се преподава китайски език, на китайските и на българските преподаватели в тях, благодарение на които успешното сътрудничество бележи все по-добри резултати. Г-жа Колева благодари и на всички участници в празника за техния труд и ентусиазъм.

3

Аксиния Колева подчерта, че годината на Петела олицетворява началото, нещо ново, свързано с успех, но успех, който е постигнат с дългогодишен и упорит труд. В приветствието си тя припомни една легенда, която разказва как петелът, единствен от семейството на птиците, успява да влезе сред дванадесетте животни на китайския зодиак. Първоначално той не е бил включен в този списък, но благодарение на своята упоритост, на това, че всяка сутрин в продължение на хилядолетия той е първият, който буди хората и ги призовава да започнат своя трудов ден, е бил избран от Небесния император да влезе сред 12-те животни, които сформират китайския зодиак.

В края на приветствието си Аксиния Колева пожела на всички светла година, в която да пожънат плодовете на своя труд, да бъдат щастливи и усмихнати.

По време на тържеството бе обявен победителят в конкурса за химн на Институт „Конфуций“ – Юли Дамянов, който бе награден със специална грамота от Аксиния Колева.

5

В рамките на тържеството гостите бяха запознати с традиционните обичаи, с които се отбелязва празникът на пролетта в Китай. Участие в тържеството взеха ученици от училища с изучаване на китайски език – 18 СУ "Уилям Гладстон", 101 СУ "Бачо Киро", 138 СУ "Проф. Васил Златарски", 51 СУ "Елисавета Багряна", Професионална гимназия по електротехника и автоматика, студенти от специалност „Китаистика“, както и изпълнители на китайска класическа музика от Софийската опера и балет. Програмата включваше и демонстрация на традиционната китайска гимнастика Жоули циу в изпълнение на преподаватели от Китай.

6

От древни времена празникът на пролетта, както се нарича още китайската лунна нова година, е най-важният и най-дългоочакван празник в китайския календар. Точната му дата се определя в зависимост от фазите на луната и той винаги съвпада с второто новолуние след зимното слънцестоене. Новогодишните празненства в Китай се честват многолюдно и продължават почти непрекъснато до 14-я ден на първия лунен месец - до Празника на фенерите. Произходът на празника се губи далече в историята на Китай, но днес той символизира уважението към традициите и народните вярвания, към единството в семейството, което китайското общество е запазило и в наши дни.

7
8
9
10
12