Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Черно-белите години на Геолого-географския факултет и Софийския университет“

   
Изложба „Черно-белите години на Геолого-географския факултет и Софийския университет“

В Централното фоайе в Ректората бе открита фотографска изложба, разкриваща част от живота на студентите и преподавателите от Геолого-географския факултет през 70-те и 80-те години на миналия век. Експозицията може да бъде разгледана до 22 ноември 2018 г.

Събитието се организира от Геолого-географския факултет и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Деканът на факултета проф. Филип Мачев откри изложбата и поздрави колегите си, наричайки ги „чеда на ГГФ“. Той изрази задоволството си да открие експозицията, символично наречена „Черно-белите години на Геолого-географския факултет и Софийския университет“.

10

Това, че заглавието е такова, не означава, че в годините, през които е съществувал факултетът и студентите, които са се учили в него, животът им е бил само в черно-бели краски“, каза още проф. Мачев и обърна внимание, че снимките са с доста солидна възраст – около 40-годишни - златните години на един човек.

1

Той разказа още, че когато миналата година се зародила идеята за тази изложба, дълго са мислили как да бъде организирана. „Направихме я по начин, по който бихме я организирали и направили по времето, когато са правени снимките. Когато цветната фотография в България прохождаше, когато нямаше компютри. Тогава тази изложба бихме я направили по същия начин – по технологията „РЕЛЕ“ - „режи и лепи“.

2

Деканът на Геолого-географския факултет отбеляза още, че изложбата е организирана в няколко раздела, отразявайки главните моменти в живота на студентите по онова време – студентската клетва, практиките, бригадите, осми декември, както и активното участие на студентите и преподавателите от факултета в обществено-политическия живот на страната.

5

На снимките могат да бъдат видени преподаватели, които вече, за съжаление, не са между нас, някои от сегашните преподаватели, само че малко по-млади. „Това е едно намигване към историята на нашия храбър и много добър факултет“, каза проф. Мачев и допълни, че идеята за изложбата е на г-н Христо Петров, който е завършил специалност „Туризъм“ във Факултета и още от студентските си години се занимавал професионално с фотография.

4
3
9