Начало / Новини / Новини и събития / Институтът INSAIT и Софийският университет се присъединиха към европейската мрежа за развитие на изкуствения интелект ELLIS

   
Институтът INSAIT и Софийският университет се присъединиха към европейската мрежа за развитие на изкуствения интелект ELLIS

България е първата страна в Източна Европа, която се присъединява към най-елитната европейска мрежа за развитие на изкуствения интелект ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems). Чрез Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ у нас се създава първата точка от мрежата в региона „ELLIS Unit Sofia“.

Събитието, на което беше обявено присъединяването, се проведе в присъствието на министър-председателя на Република България акад. Николай Денков, ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков, директора на INSAIT проф. Мартин Вечев, представители на института и на медиите.

1-11

Изпълнителният директор на Института INSAIT Борислав Петров приветства гостите на официалното откриване на ELLIS Unit Sofia. „Само година след обявяването на института ние имаме честта да сме първата страна в Източна Европа, която става част от стратегическата мрежа на европейския континент за развитие на изкуствения интелект“, каза той.

1-2

В своето обръщение идеологът на Института INSAIT проф. Мартин Вечев заяви, че изкуственият интелект става все по-стратегическа част от икономиката на цели държави, тъй като има потенциал абсолютно да трансформира икономиката в различни отрасли. По думите му вече почти няма индустрия, която да не е засегната по някакъв начин от изкуствения интелект. „В последните години държави като САЩ и Китай направиха огромни инвестиции в тази сфера и в резултат бяха създадени изключителни технологии“, каза проф. Вечев и допълни, че се създаде ситуация, при която има опасност Европа да започне да изостава в може би една от най-стратегическите сфери в света в момента.

1-9

По думите на проф. Вечев ELLIS е отговорът на Европа на това предизвикателство. Идеята на ELLIS, създадена 2018 година, е да обедини най-елитните, най-реномираните европейски научни институти, да ги накара да работят заедно, в синхрон, в тясно сътрудничество, така че да може Европа да се конкурира със САЩ, с Китай и с други държави, които правят тези огромни инвестиции.

ELLIS в момента се състои от 39 института от Западна Европа и представлява най-престижната, най-мащабната, най-стратегическата и най-важната инициатива на Европа с тази цел. Проф. Вечев допълни, че за да може една организация да стане член на ELLIS, най-вече се изисква в нея да работят учени на световно ниво в сферата на изкуствения интелект.

Това, което се случва в момента – приемането на INSAIT, приемането на Софийския университет, приемането на България в ELLIS, е прецедент, тъй като за първи път научна институция от Източна Европа става член на тази престижна организация. Това е изключително признание за България и нещо, с което България може да се гордее, да го използва като технологичната визитна картичка пред света“, подчерта проф. Вечев и допълни, че приемът в ELLIS е заявление пред света, че България чрез INSAIT, чрез Софийския университет вече ще бъде място, където ще се създават, изграждат бъдещи технологии, а не само място, където се използват или прилагат.

1-55

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков заяви, че през последните години благодарение на членството в Европейския съюз, а също и на националното финансиране, какъвто е случаят с INSAIT, е имало възможност да бъде закупена сериозна апаратура, да се развие инфраструктурата и само Софийският университет има над сто научни проекта, от които шест са много големи центрове за върхови постижения, центрове за компетентност и институти. Три от тях са свързани с математика, информатика, изкуствен интелект и големи данни, но разбира се, INSAIT е перлата в короната. Там са най-известните изследователи, там е най-сериозното финансиране и там са най-големите ни амбиции, каза проф. Герджиков.

Ако погледнете сайта на ELLIS, ще видите как изглежда самата Европа. В западната част 38 точки, една в Скандинавския полуостров, нито една в Югоизточна Европа. Сега това ще се промени благодарение на INSAIT и Софийския университет“, каза проф. Герджиков и изрази надеждата си, че те ще бъдат в основата на следващия голям пробив в изкуствения интелект.

1-7

Министър-председателят на Република България акад. Николай Денков заяви, че днес присъстваме на изключително събитие с европейско значение. Той изтъкна, че заслугата за това е на Института INSAIT, лично на проф. Вечев, който реши да посвети част от живота си, от душата си, сърцето си на това да имаме институт на световно ниво в областта на изкуствения интелект тук, в България. В словото си премиерът обърна внимание, че създаването на Института и приемането на страната ни в европейската мрежа се дължат на системните усилия на няколко правителства подред да възвърнат славата на България в научната област. Стартирането на първата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, финансирана от европейските институции, изграждането на центровете за върхови постижения и центровете за компетентност, системното финансиране на Национална пътна карта за научна инфраструктура, чрез която и INSAIT получава подкрепа, създаването на първите изследователски университети през 2021 г. са само част от примерите, които дават възможност на реализиране на идеите на българските учени.

В областта на изкуствения интелект успяхме да създадем такива условия. Трябва да продължим във всички други области, за да можем да станем нормална и подредена европейска държава и да може хора като проф. Вечев да изпълнят мечтите си в България“, заяви премиерът.

1-10

Ключова роля за успеха на INSAIT имат швейцарските партньори в лицето на правителството чрез българско-швейцарската програма за научни изследвания, както и два от водещите университети в света - Федералният технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническият университет в Лозана (EPFL). „Без тяхната силна подкрепа и експертиза вероятно нямаше да успеем“, каза акад. Денков.

ЗА INSAIT

INSAIT – Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, разположен в София, е първият институт в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите световни университети и институти. INSAIT е структуриран като специално звено към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich EPFIL, два от най-добрите технологични университети в света. Водещи учени от американски, европейски и израелски университети и изследователски лаборатории ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: провеждане на изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения и обучение на следващото поколение студенти и технологични лидери.