Начало / Новини / Новини и събития / Геолого-географският факултет отличи своите дарители

   
Геолого-географският факултет отличи своите дарители

По традиция по време на официалната церемония по връчване на дипломите на завършилите Геолого-географския факултет деканското ръководство отправи своята благодарност към спомоществователите на Факултета. Подобрявайки материалната база на Университета, дарителите оказват решително влияние и върху качеството на обучението на студентите.

Деканът на факултета доц. Филип Мачев връчи дарителски грамоти на Цветанка и Данко Желеви, които подариха уникални минерални образци за Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, сред които има и ценни образци от златното находище Ада тепе, Крумовград.

1

Злато от Ада тепе, колекция на Цветанка и Данко Желеви

Антон Иванов, възпитаник на Университета, дарил на Музея късче от Челябинския метеорит и още уникални минерални образци, също получи грамота.

2

 

Късче от Челябинския метеорит, дарено от Антон Иванов

4

Откриване на изложба "Сулфиди от Мадан" на Антон Иванов в Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми

3

Халкопирит кварц, колекция Антон Иванов

Доц. Мачев връчи дарителска грамота и на Visteon Electronics Bulgaria, дарили компютърна техника, с която са оборудвани три от библиотеките на Факултета – по География, Геология и Геохимия. Компютрите се използват от преподавателите и студентите за учебни цели.

Най-голямото дарение на Факултета е в размер на 75 000 евро и е на Total E&P България и неговите партньори ОМВ и "Репсол". Дарението включва научна техника и апаратура – най-ново поколение микрофотометър, който засега е единствен в България. Микрофотометърът е специално приспособен за микроскопи LEICA и с него се извършват микроскопски наблюдения и измервания на отражателна способност на витринит във въглища, разсеяно органично вещество, нискометаморфни скали и др. Освен апаратурата дарението включва специален софтуер, лабораторно оборудване, абразиви, проектор, лаптоп.

5

Това е второто голямо дарение на Тотал и партньорите му за Геолого-географския факултет. През април 2015 г. лаборатория на факултета бе оборудвана с нови учебни микроскопи на стойност 220 000 лв.

През 2015 г. Софийският университет и Тотал България подписаха договор за сътрудничество.