Начало / Новини / Новини и събития / Доц. Соня Вътева от Стопанския факултет бе отличена с френския орден „Кавалер на академичните палми“

   
Доц. Соня Вътева от Стопанския факултет бе отличена с френския орден „Кавалер на академичните палми“

На тържествена церемония във френското посолство в София посланикът Ерик Льобедел връчи ордена „Кавалер на академичните палми“ на заместник-декана на Стопанския факултет на Софийския университет доц. д-р Соня Вътева.

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, колеги и студенти на доц. Вътева. Доц. Соня Вътева изрази своята сърдечна благодарност на екипа на Френското посолство и Френския институт в България, на колегите си от Стопанския факултет и пожела на студентите успех в осмислянето на новите предизвикателства в променящия се свят.

1

Доц. Соня Вътева е завършила специалност „История“ в Софийския университет и е доктор по история. Специализирала е международни икономически отношения в Сорбоната и от 2015 г. е заместник-декан на Стопанския факултет и ръководител на катедра „Икономика и управление на отрасли“. Преподавателският й опит е в областта на стопанската история, икономическите проблеми на страните от Югоизточна Европа в периода 1945-2000 г., историята на глобализацията, историята на европейската интеграция през XX век и др. От 2009 г. е директор на френския филиер по икономика и управление в Стопанския факултет. Участвала е в учредяването и развитието на междууниверситетски Център за стопанско-исторически изследвания, както и в създаването на френско-германския център за приложни изследвания по икономика и управление в Стопанския факултет.

2

Орденът на академичните палми е създаден на 17 март 1808 г. с указ на император Наполеон Бонапарт, а в сегашната си форма е въведен с декрет на 4 октомври 1955 г. Отличието е създадено за университетски преподаватели, а днес то е достъпно за всички, работещи в сферата на образованието. Това е най-старата съвременна френска награда и е най-високата за дейци в образованието. Виолетовият цвят на ордена символизира хармонията между синьото и червеното, знак за мъдрост, познание, толерантност и авторитет. Този орден възнаграждава положената работа за каузата на обучението и образованието.

Орденът се дава с декрет на министър-председателя на Франция за принос и заслуги към френската култура и съществува в три степени. Степен „Кавалер“ - за професори и преподаватели, степен „Офицер“ - за административни ръководители, ректори, декани на големи факултети и степен „Командир“ - за висши длъжности и политици. Предложението се прави две години по-рано от различни културни и образователни институции и минава през процедура на утвърждаване.