Начало / Новини / Новини и събития / Ден на отворените врати на Електронната изследователска инфраструктура за българското езиково и културно наследство КЛаДА-БГ

   
Ден на отворените врати на Електронната изследователска инфраструктура за българското езиково и културно наследство КЛаДА-БГ

В големия салон на Българската академия на науките се провежда Ден на отворените врати на изследователската инфраструктура CLaDA-BG (16 ноември 2022 г.). По време на откриването поздравления бяха поднесени от проф. Галя Ангелова, директор на ИИКТ-БАН, доц. Георги Вълчев, заместник-ректор на Софийския университет, и д-р Милена Дамянова, директор на дирекция „Наука“ в Министерството на образованието и науката.

Българското участие в двете европейски изследователски инфраструктури CLARIN и DARIAH чрез CLaDA-BG е демонстрация, че изследователите от българските висши училища и Българската академия на науките са на необходимото високо изследователско ниво, за да създават успешно както софтуерни технологии, така и дигитални колекции за представяне на културното ни и историческо наследство, подчерта доц. Георги Вълчев.

2-2

Той постави акцент на възможностите, които инфрастуктурата предоставя на наши и чуждестранни изследователи и поздрави изследователските екипи от висшите училища и Българската академия на науките с постиженията в края на четвъртата година от дейността им.

Форумът продължава с представяне на научните резултати от дейностите на инфраструктурата. За допълнителна информация е достъпна програма на събитието (тук).