Начало / Новини / Новини и събития / Делегация от Историческия факултет се срещна с представители на българската общност в Хърватия

   
Делегация от Историческия факултет се срещна с представители на българската общност в Хърватия

На 24 май 2022 г. деканът на Историческия факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Мира Маркова и преподаватели от Катедра „Етнология“ – гл. ас. д-р Виолета Коцева, гл. ас. д-р Петя Груева, гл. ас. д-р Ина Пачаманова и гл. ас. д-р Кремена Йорданова посетиха град Загреб, за да присъстват на тържественото честване на Деня на българската писменост, отбелязван сред българската общност в Хърватия.

По време на четиридневното си посещение от 21 до 24 май те се срещнаха с нейни представители, сред които г-н Рашко Иванов - председател на националното представителство на българите в Р. Хърватия, г- жа Диана Гласнова - главен редактор на сп. „Родна реч“ и др. Беше организирана срещата с декана на Философски факултет на Загребския университет Prof. Domagoj Tončinić и преподаватели от Департамента по Етнология и културна антропология, начело с проф. Горан Шантек и проф. Тихана Петрович. На срещата присъстваха още доц. Тибор Комар и доц. Тихана Рубич. Бяха обсъдени бъдещи възможности за работа по съвместни проекти и двустранни разменни студентски практики, които да се провеждат на територията на двете държави.

1
3

В рамките на пътуването беше осъществена среща и с г- н Миро Гавран, председател на Института „Матица Хърватска”, доброволна организация за изследване и популяризиране на хърватската култура, литература, история и изкуство. Обсъдиха се възможностите за сътрудничество в областта на културата и образованието между Института и Историческия факултет на Софийския университет. На срещата присъства и г-н Стиепан Сучич - автор на подробна библиография за българо-хърватските връзки през вековете, съдържаща над 800 заглавия.