Начало / Новини / Новини и събития / Азербайджанският център участва в международния фестивал "Сцени на Струма" в Кюстендил

   
Азербайджанският център участва в международния фестивал "Сцени на Струма" в Кюстендил

На 2 септември 2023 г. се състоя откриването на третия международен фестивал “Сцени на Струма” в Кюстендил, организиран от Община Кюстендил, Музикална къща "Престо" и читалище "Братство 1869" в партньорство с Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски". В рамките на фестивала Азербайджанският център откри фотоизложба "Непознат, а толкова близък: Азербайджан" на Аурелия Насирова.

На откриването на експозицията директорът на Центъра за азербайджански език и култура София Шигаева-Митреска представи авторката и разказа, че тя е професионален фотограф и писател, която живее в Азербайджан от 2013 г. През 2017 г. тя влезе в списъка на 20-те най-добри фотографи на Азербайджан в международния конкурс 35 AWARDS 2017, както през 2020 г. нейната фотография е в топ 1% в света на международния конкурс 35 AWARDS 2020.

1-1

Г-жа Шигаева-Митреска допълни, че през 2023 година се отбелязва 100-годишнината от раждането на общонационалния лидер на Азербайджан Гейдар Алиев и 10-годишната от създаването на Центъра за азербайджански език и култура в Софийския университет. Тази изложба е посветена на годишнините и е нова възможност българите да докоснат до Азербайджан чрез представените снимки.

1-3

Директорът на фестивала г-жа Надежда Димитрова отбеляза ролята на Азербайджанския център в събитието и каза, че това е още една възможност българите да доближат до културата на Азербайджан и да се насладят на представените пейзажи.

1-5

Откриването на изложбата продължи с азербайджанския национален танц, представен от студентка от специалност "Тюркология" Мелиса Рамадан.

1-4

Експозицията ще бъде представена в залата на читалището "Братство 1869" в Кюстендил.