Начало / Новини / Новини и събития / Ана Петрова от Юридическия факултет е студент на годината на Софийския университет

   
Ана Петрова от Юридическия факултет е студент на годината на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на най-старото българско висше училище бяха наградени отличените в конкурса „Студент на годината“ на Софийския университет. Той се организира за трета поредна година от Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и тази година е посветен и на 130-годишнината от основаването на Алма матер. За втора година бе отличен и най-добрият докторант.

Конкурсът се провежда под патронажа на ректора на Алма матер и има за цел да подпомогне развитието на студентите и докторантите и да отличи най-добрите от тях. Наградният фонд на конкурса се осигурява частично от бюджета на Студентския съвет и се допълва от спонсори и партньори. Стремежът на Студентския съвет е наградите за победителите във всяка една от категориите да бъдат не само материални, но и такива, които да подпомогнат тяхното бъдещо професионално развитие.

10

Водещите на церемонията: Виктория Любомирова и Митко Маринов

Жури с председател ректорът проф. дфн Анастас Герджиков и членове заместник-ректорът доц. д-р Георги Вълчев, ректорът на Софийския университет в периода 1999-2007 г. проф. Боян Биолчев, председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание г-жа Милена Дамянова, заместник-министърът на младежта и спорта г-жа Ваня Колева, омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова, главният редактор на вестник „24 часа“ Борислав Зюмбюлев, президентът на Musala Soft JSC г-жа Елена Маринова, главният изпълнителен директор на УниКредитБулбанк Левон Хампарцумян, деканът на Биологическия факултет на Софийския университет доц. д-р Стоян Шишков, председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет д-р Веселин Милев, председателят на Националното представителство на студентските съвети г-жа Яна Вангелова и ръководителят на Катедра „Теория и история на държавата и правото“ в Юридическия факултет на Софийския университет проф. д-р Даниел Вълчев разгледаха постъпилите 73 кандидатури.

7

Кандидатите са разпределени в десет категории: „Педагогически науки“; „Хуманитарни науки“; „Социални науки“; „Стопански науки“; „Правни науки“; „Природни науки и биотехнологии”; „Математика и информатика“; „Здравеопазване“; „Доброволческа дейност“ и „Спорт“.

Студент на годината на Софийския университет е петокурсничката Ана Петрова, възпитаник на Юридическия факултет.

Тя получи наградата си от ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков. Ана има високи академични успехи и всестранни интереси. През студентските си години участва в множество конкурси, проекти и програми на международно и национално ниво, семинари, конференции, курсове. Включва се в различни стажантски програми, включително и в стажантската програма Fulbright на Софийския районен съд.

Ана е член на отбора на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, който през април/май 2017 г. спечели международното състезание по право на Европейския съюза– Central and East European Moot Court Competition, организирано от Британския правен център под егидата на Съда на ЕС и Центъра за Европейски правни науки към Университета в Кеймбридж.

SG

Печели първо място в Националното студентско състезание за есеистични разработки на тема „Адвокатурата – гарант за защита на правата”, организирано от Софийската адвокатска колегия, както и първо място на Националното състезание по гражданско и търговско право – най-голямото състезание за решаване на казуси в България.

Два поредни мандата е вицепрезидент на Националната асоциация на студентите юристи „ЕЛСА-България”.

sg-1

Била е координатор и изследовател в Групата по правни проучвания на тема „Свобода на изразяване: Защита на журналистическите източници”, организирана от Европейската асоциация на студентите юристи и Съвета на Европа. В Школата на студентите и преподавателите от Юридическия факултет на Софийския университет “Модерното общество” през септември 2017 г. в Арапя, България представя разработка в областта на семейното право. Била e треньор в Тренинг „Адвокат на дявола” (организиран от Сдружението за международни състезания по право). Участва в Младежкия екип Европа към Представителството на Европейската комисия в България, като се включва в множество доброволчески инициативи, организира и води презентации за Европейския съюз и възможностите за младите пред различни групи от хора. От 2016 г. досега участва активно в „ПраВодач” – неправителствена организация за повишаване на гражданското образование в страната.

K-9

За втора година бе отличен и най-добрият докторант на Софийския университет. Наградата за 2018 г. бе връчена на Калина Каменова от Факултета по химия и фармация.

През 2013 г. завършва балакавърската си степен по "Компютърна химия", а през 2015 г. - магистър по "Медицинска химия" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В момента е редовен докторант в Катедра "Аналитична химия" на Факултета по химия и фармация. Съавтор е на 6 публикации в реферирани списания с импакт фактор, 2 публикации в реферирани списания без импакт фактор и една публикация в нереферирано българско списание. Участва в редица национални и международни научно-изследователски проекти. В периода 2012-2018 г. участва в национални и международни конференции. Носител е на две награди "Алма матер" от ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за постижения в науката.

2

На празничната церемония, в присъствието на членове на журито, декани на различни факултети на Алма матер, преподаватели, студенти и гости, бяха връчени наградите на отличените студенти в отделните категории.

k-1

Победител в категория „Педагогически науки“: Симона Кабаджова от Факултета по педагогика.

Симона е в четвърти курс и има висок академичен успех. Занимава се с деца и вярва, че те са вселена, а педагозите - откриватели.

K-2

Победител в категория „Социални науки“: Соня Стоянова от Философския факултет.

Соня е във втори курс. В момента е доброволец в Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС . Била е част от програмата Младежки делегати към ООН. Занимава с изследване на младежките политики и структурния диалог в НМФ - Звено анализи и проучвания. Вицепрездент е на AIESEC in Sofia University и основната й задача е да популяризира младежките обмени, доброволчеството и стажовете на AIESEC . През миналата годна е била доброволец и в Каритас, където се е занимавала с интегрирането на бежанци.

k-3

Победител в категория „Хуманитарни науки“: Панайот Стефанов от Факултета по журналистика и масова комуникация.

Панайот е в четвърти курс. Издател и главен редактор е на единственото градско списание на Пловдив – „Нула32" - съвременно печатно издание за стил и култура с тематичен характер и тримесечна периодичност, разпространявано безплатно в трихиляден тираж в мрежа от над 50 подбрани места и събития в Пловдив и София.

K-4

Победител в категория „Стопански науки“: Лиляна Георгиева от Стопанския факултет. (Наградата получи нейна приятелка).

Лиляна е в първи курс в магистърската програма "Счетоводство и одит". Реализирала е една своя идея, която се материализира в създаването на клуб „Спектър“, запознаващ студентите с интересни теми от обществения живот. Участвала е в представителния отбор на Софийския университет във фестивала "Друзья, прекрасен наш союз" в Камчия, организиран от фонд "Русский мир", два пъти е била част от отбора на Стопанския факултет в Националната студентска олимпиада по математика, участвала е в различни конференции.

K-5

Победител в категория „Правни науки“: Емануил Колев от Юридическия факултет.

Емануил е в пети курс и през последната година е взел участие в различни национални състезания в областта на правото. През април тази година печели първо място на Националното състезание по гражданско и търговско право 2018. Отборът му се е изправил срещу отборите на университети от цялата страна и печели състезанието без нито една загуба. На предходното издание на Националното състезание по гражданско и търговско право за 2017 г., е отличен с индивидуалната наградата „Изгряваща звезда“. Взима участие в различни научни конференции. През последните два семестъра е председател на Кръжока по гражданско и търговско право към Юридическия факултет на Софийския университет.

K-6

Победител в категория „Природни науки и биотехнологии“: Йоанна Стойчева от Факултета по химия и фармация.

Йоанна е в четвърти курс и в момента е част от два международни научни проекта. Първият е свързан с възобновяемите енергийни източници, в частност - с фотоволтаичните устройства, а вторият - с предпазване от едно от най-опасните вирусни заболявания, СПИН. Участва във воденето на упражненията по дисциплината “Молекулен дизайн”, както и във въвеждането на трима стажанти в света на квантовата и изчислителната химия.

K-7

Победител в категория „Математика и информатика“: Иво Дилов от Факултета по математика и информатика.

Иво е второкурсник, но е състезател по информатика и математика от близо 10 години с много национални и международни отличия. Като студент продължава да се занимава активно със състезания и постига все по-добри резултати. Като свое най-голямо постижение определя класирането на световните финали на студентското състезание по програмиране ACM ICPC. Активно подпомага развитието на математиката и информатиката в страната, като води школи на ученици, участва в журито и предлага авторски задачи на множество ученически състезания.

K-8

Победител в категория „Здравеопазване“: Кристина Кръстева от Медицинския факултет.

Кристина е в четвърти курс и от първи курс е член на Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ). Като доброволец е организирала и осъществявала множество успешни кампании, насочени към промоция на здравето и повишаване на здравната култура у българския гражданин. През 2017 е избрана за председател на Асоциацията. С екипа й провеждат много и различни проекти с практическа насоченост. Тази година провеждат и първия по рода си международен уъркшоп за повишаване информираността относно малцинствата и бежанците и техните проблеми. Една от най-големите им гордости е организирането на международни научни и професионални обмени, чрез които нашите студенти мога да получат ценни знания и умения от специалисти в държави по цял свят.

K-10

Победител в категория „Доброволческа дейност“: Стойо Тетевенски от Юридическия факултет. Той получи и специална награда от Националното представителство на студентските съвети.

Стойо е първокурсник в специалност "Международни отношения". Взима участие в множество инициативи, свързани с доброволчество и социален активизъм. Доброволец е на „Младежка ЛГБТ организация Действие“ и на „Каритас-София“. През годината се е включвал и в други социални проекти, включително Солидарна кухня-София, В университета е съосновател на Студентско общество за равенство.

K-11

Победител в категория „Спорт“: Христо Алтънчев от Философския факултет.

Първокурсникът Христо се занимава със спортно катерене от 7-годишна възраст. От 2012 година е в националния отбор на България. Многократен носител на „Купа България“ и балкански шампион. През годините е взимал участие в много европейски и световни купи и първенства и е награждаван многократно. Тази година като участник в националния отбор му предстоят състезания за европейските купи в Европа и Световното първенство в Инсбрук, Австрия, и в Световно университетско първенство в Братислава, Словакия, като представител на отбора по катерене на Софийския университет.

8

За празничното настроение по време на церемонията се погрижиха Софийският духов оркестър при Дома на културата „Искър“ и хорът на Софийския университет. Гостите чуха и изпълнение на група студенти. А преди провеждането на церемонията бяха посрещнати от трупата на Студентския театър „Алма Алтер“.

12
1
TEATUR
11
14
15
StudentConcil