Начало / Новини / Новини и събития / Абсолвентите от Факултета по педагогика получиха дипломите си за завършено висше образование

   
Абсолвентите от Факултета по педагогика получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет 170 бакалаври и магистри от випуските 2021 и 2022 година на Факултета по педагогика получиха дипломите си за завършено висше образование. 42-ма от тях завършват с отличен успех, а пълните отличници са седем.

Празникът бе открит от декана на Факултета по педагогика проф. д-р Лиляна Стракова, която се обърна с приветствие към най-младите си колеги, техните преподаватели и близки. Тя заяви, че целият преподавателски екип на факултета се е стремял да покаже силата на човешката подкрепа.

1-1

Вие усвоихте компетентности, които, убедена съм, че ще ви направят успешни, където и да отидете, на каквато и работна позиция да бъдете. Но не забравяйте да бъдете добри хора, почтени, отговорни и морални“, каза проф. Стракова и допълни, че това е нещо, от което се нуждаем болезнено в нашите дни.

4-4

Тя изрази и убедеността си, че абсолвентите ще носят с чест и достойнство името на Факултета по педагогика и на нашата Алма матер. „Защото името е важно. То е не само ваше име, ваша чест и достойнство, но то е и част от името на вашите предци, на нашите предци – като колегия, като общност“, каза проф. Стракова и припомни, че хиляди достойни хора са работили и са давали най-доброто от себе си, за да бъдат днес нашите академични ценности цел на нашето обучение, общуване със студентите и реализация на различните поприща – в училище, в социалните организации, в организациите за неформално образование. В заключение проф. Стракова прочете няколко стиха от нобеловия лауреат поетесата Луиз Елизабет Глюк и им пожела на добър час.

Заместник-ректорът доц. д-р Георги Вълчев също отправи поздрав от свое име и от името на ректорското ръководство на Софийския университет. Той припомни, че всички сме минали през тежък период, който промени живота ни необратимо. По думите му добрата новина е, че това изпитание ни даде увереността, че истинските общества няма как да минат без реалното общуване. Заместник-ректорът заяви, че повечето от абсолвентите ще си отдъхнат в мига, в който вземат дипломата си, че е настъпил краят на напрежението и треперенето преди изпити. И този момент действително е признание на техния положен труд. „Истинската новина обаче е, че оттук насетне започва вашият дълъг истински път, който е път на непрекъснато обучение и проумяване на професията, която ще следвате в годините напред“, каза още доц. Вълчев.

17-17

В приветственото си слово той отбеляза още, че знае, че мнозина от тях се изкушават и идентифицират със света, който им се предлага в техните телефони. „Знайте обаче, че светът, който ви се предлага, е фалшив. Той не е истински. Истинският свят ще започнете да проумявате тогава, когато влезете в класните стаи и започнете да прилагате това, което сте научили в годините, прекарани в университета“, каза още доц. Вълчев и ги призова, ако искат да бъдат успешни професионалисти, да отворят и да вярват на сетивата си. Те ще им дадат реалната представа за света. Ако се отворят сетивата, ще се отвори и умът, той е този, който ни прави хора, прави ни част от общности и ни дава истински позитивните сигнали за това какви искаме да бъдем, накъде сме се насочили и докъде искаме да стигнем в този си път. Заместник-ректорът призова завършващите още да правят всичко това с жар в сърцата си. „Не жалете сърцата си. С каквото и да се занимавате, правете го с много плам, с много желание, не се щадете“, каза още той.

Обръщайки се към дипломантите, доц. Вълчев обърна внимание и на това, че им се внушава, че непременно трябва да бъдат успешни, че пътят им непрекъснато трябва да бъде възходящ. „Повярвайте ми, говоря от мое име, като човек, който е преживял известен брой години и е натрупал социален опит. Животът понякога ни поднася непреодолими препятствия. Понякога ни сломява. В такива случаи, ако вярвате на себе си, ако вярвате на сетивата, на ума и на сърцата си, винаги ще намирате сили да ставате и да продължавате отново, винаги ще намирате сили да протегнете ръка за помощ в такъв момент и това е най-красивото човешко качество – да подадеш ръка, защото вярваш в добротата на другите“, каза доц. Вълчев и допълни, че тази социална емпатия, която много ни липсва в днешните трудни години, трябва да ни води като общество напред. Защото ако успееш да протегнеш в труден за теб момент, ще си готов и да подадеш ръка.

5-5

Заместник-ректорът отбеляза още, че завършващите вече са изградили своята общност, имат познанства и приятели, които трябва да поддържат през целия си живот. Той посочи още, че това ни прави общност, която вярва в силата на познанието, която вярва в силата на човешкия разум и която винаги ще бъде ръководно начало за нас. Доц. Вълчев припомни, че по време на световната пандемия видяхме колко е крехка разликата между пътя на разума и пътя на конспиративните теории.

Доц. Вълчев изрази надеждата си, че Университетът завинаги ги е направил хора, които винаги ще бранят знанието, ще бранят човешките ценности, които са ни направили модерни общества. Заместник-ректорът призова завършващите да бъдат верни на думите си, да ги изпълват със смисъл и съдържание, защото думите са тези, които създават нашия свят. Той се обърна с поздрав и към преподавателите, подкрепяли своите студенти през годините, както и към семействата на завършващите, без чиято помощ и подкрепа едва ли биха се справили.

16-16

Накрая доц. Вълчев се обърна към абсолвентите и ги призова да помнят, че поемайки дипломата в ръка, те завинаги стават част от голямата колегия на Софийския университет. Университет, чиято мисия е предначертана още от неговите създатели – да създава духовен елит, да създава високообразовани хора, които да се борят за бъдещето на това общество, за бъдещето на тази страна.

Мечтайте смело, вървете напред, но не позволявайте мечтите ви да се превръщат в химери. Защото ще станете техни пленници и няма да можете да продължите напред“, каза още доц. Вълчев и пожела на абсолвентите да бъдат горди, но не горделиви, да бъдат смели, но не и безразсъдни. С пожелание за здраве и късмет заместник-ректорът обяви випуск 2022 г. на Факултета по педагогика на Софийския университет за завършил.

19-19

Заместник-министърът на образованието и науката и дългогодишен преподавател във факултета проф. Албена Чавдарова също отправи своя поздрав към завършващите бакалаври и магистри. Тя поздрави екипа на Факултета по педагогика и всички завършващи студенти. Тя припомни, че според резултатите от най-новата рейтингова система на висшите училища със специалностите, които са представени във Факултета по педагогика, той е на първо място. „Години наред нашият факултет винаги е на първо място в професионалните направления, в които ние обучаваме. Но това, че сега се случва, когато всички бяхме подложени на огромно напрежение и огромни предизвикателства да се справим в ситуацията, е още един атестат, че наистина всички ние заедно – студенти и преподаватели, сме били успешни, така че отново да заемем първото място“, каза зам.-министър Чавдарова и благодари на колегите си за техните усилия.

18-18

Проф. Чавдарова изрази убеждението си, че въпреки онлайн обучението, завършващите студенти са получили знанията и уменията, които ги правят добре подготвени за техния професионален път. Дори още по-добре подготвени, защото знаят как да се справят с кризите.

Проф. Чавдарова посочи, че една част от абсолвентите може би за последен път са в тази зала и ще минават покрай сградата на университета и ще си спомнят може би с носталгия за времето, в което са били студенти. Друга част ще изберат магистърските програми на факултета и ще продължат образованието си. „Където и да бъдете, каквото и да изберете, се обръщам към вас с призив: Не забравяйте Факултета по педагогика!“, каза проф. Чавдарова и допълни да бъдат горди от това, че са възпитаници на факултета и на Софийския университет.

В словото си тя отбеляза още, че завършващите са получили от преподавателите си много златни ключове и кой път ще поемат и коя врата ще отключат, е тяхно решение. Тя изрази увереността си, че ще бъдат успешни професионалисти и им пожела да бъдат здрави, да имат успешна кариера, както и щастлив личен живот.

6-6

Светлина Ангелова от специалност „Педагогика“ отправи своя поздрав към завършващите и благодари на своите преподаватели. Тя пожела на всички да са здрави, да не спират да търсят възможностите и да не се задоволяват с това, което са минали до момента и им честити дипломирането.

7-7

От името на специалност „Социални дейности“ поздрав поднесе абсолвентът Йордан Романов, който изрази благодарността на всички присъстващи студенти към преподавателите. Той заяви, че всички те са израствали ден след ден в академичния свят, подкрепяни от тях, както и от своите близки. Той честити дипломирането на колегите си и допълни, че какъвто и път да изберат, важното е да вървят само напред и да бъдат най-добрите.

8-8

Ана-Мария Есуман от специалност „Неформално образование“ обърна внимание, че специалността, която завършва, е млада и дава много вдъхновение и креативност на студентите и също благодари на своите преподаватели и честити завършването на колегите си.

9-9

От името на магистрите поздрав поднесе Теодора Богданова от магистърската програма „Съвременни образователни технологии“. Тя заяви, че през изминалите месеци е научила много и допълни, че всеки, избрал да бъде учител, е поел ангажимент да се стреми да бъде най-добрият специалист в своята област. Тази благородна и трудна професия изисква пълна отдаденост, отговорност и най-вече обич към децата. Накрая тя цитира българската поговорка „Каквото посееш, това ще жънеш“ и призова колегите си знанията, които посеят, да се удвояват, разклоняват и да намират своето приложение така, че да сбъдват нечии мечти.

Празничният ден за Факултета по педагогика продължи с връчване на дипломите.

11-11
15-15