Начало / Новини / Новини и събития / 11 Национална конференция „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“

   
11 Национална конференция „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“

В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе 11-та Национална конференция „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“. Тя се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата, Classbuddy и с подкрепата на Huawei, Photon и Център за творческо обучение.

След 3-годишно прекъсване събитието събра отново най-активните учители и директори от цяла България. На фокус са темите за изкуствения интелект (AI), игровизацията, за ползите им в сферата на образованието и по-точно как могат да се използват в платформата Classbuddy.

1-90

Конференцията бе открита от г-жа Наталия Митева - заместник-министър на образованието и науката, която изрази задоволството си да поздрави препълнената зала на прага на новата учебна година и пожела на всички тя да е здрава и успешна за всички деца, семействата им, учители и директори в цялата страна.

1-1

В словото си зам.-министър Митева говори за визията на Министерството и образованието и науката по повод дигитализацията. Тя акцентира и върху това всяко дете в България да има възможност да разгърне своя потенциал и да има успех в живота си, както и за подкрепата на учителите. Тези възможности минават най-вече през инвестицията в учителите, каза още заместник-министърът на образованието и науката. В словото си г-жа Митева подчерта, че на изкуствения интелект трябва да се гледа като на още един инструмент в ръцете на учителя, който може да подобри образованието.

1-2

Пред препълнената Аула г-жа Митева говори за това какви са възможностите в българското образование по отношение на използването на изкуствения интелект и какво ни предстои. По думите й имаме необходимост от въвеждане на множество инструменти, включително базиран изкуствен интелект, които да подобрят и направят по-индивидуализиран нашия начин на преподаване. „Трябва да развием и преподавателските си умения за едно бъдеще, в което този изкуствен интелект ще бъде част от ежедневието ни“, допълни още г-жа Митева.

1-4

В своето изказване зам.-министърът на образованието и науката даде примери за използването на изкуствения интелект в образованието в няколко държави. Тя акцентира и върху отговорността на всички учители, директори и представители на институции да адаптират технологичния процес към целите, които си поставяме в образованието. Голямата цел е да се подобрят образователните резултати на всички ученици и да бъдат подготвени за едно бъдеще, в което изкуственият интелект има своето място.

1-7

Участниците в конференцията бяха поздравени от декана на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. дпн Милен Замфиров, който изрази задоволството си от това да види Аулата пълна. „Това ми дава увереност, че българското образование има бъдеще. В този смисъл нашият факултет винаги ще подкрепя подобни чудесни инициативи“, каза деканът. Той изрази увереността си, че в рамките на научния форум ще има възможност да бъдат обменени опит, различни идеи и пожела успех на конференцията.

1-5

Проф. д-р Николай Цанев - един от двигателите на конференцията и заместник-декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата, също изрази възхищението от пълната зала и говори за възможността да бъде представено изследване за влиянието на Classbuddy в българското образование и за това как по най-ефективния начин да използваме възможностите на дигитализацията.

1-3

Форумът продължи с предвидените доклади по програмата на конференцията, като участниците имаха възможността да се запознаят с най-новите разработки на Classbuddy, да се срещнат с иновативни млади учители, да се информират за различни ефективни педагогически практики, споделяйки своите знания и опит.