Начало / Новини / Календар / Заключителна пресконференция по проект на ФКНФ за подпомагане на специализанти, постдокторанти и млади учени от Софийския университет

Конферентна зала, Ректорат

На 30 октомври 2015 г. в 10.00 часа в Конферентната зала на Ректората на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ ще се състои заключителна пресконференция по проект BG051PO001-3.3.06 – 0045: „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни и информационни и компютърни технологии с бенефициент СУ „ Св. Кл. Охридски“ чрез Факултета по класически и нови филологии.

В рамките на проекта експертите обучиха в иновативни методи на преподаване и начини на прилагане на нови технологии 42 бенефициенти, разпределени в две групи – 20 преподаватели по чужд език и 22 преподаващи на чужд език. Те получиха сертификати според достигнатото ниво на компетентност – от ниво В1 до С1 за знанията по език според Европейската езикова рамка и от ниво основни умения до ниво експертни умения за боравенето с информационни и компютърни технологии. Един бенефициент достигна до такова високо ниво на експертност, че в момента е администратор на платформата „Мудъл“ в Биологическия факултет.

Успоредно с обучението участниците в проекта имаха възможност да повишат своята квалификация, като осъществиха:

  • 12 мобилности в чуждестранни университети;
  • 10 командировки за участие в научни форуми в България и чужбина;
  • 2 уъркшопа;
  • 2 специализирани семинара;
  • 2 дни на отворените врати;
  • 1 научна конференция „Иновативно обучение в ΧΧΙ век“.

Под ръководството на своите наставници те създадоха:

  • повече 45 от цели курса и 16 модула за обучение на студенти;
  • обучиха 40 други преподаватели от Университета, предавайки им своя опит;
  • публикуваха 34 статии и студии и 9 монографии, с които участват или ще участват в конкурси за доцентура.

В съответствие с идеите за учене през целия живот колективът от експерти и бенефициенти ще продължи да работи за внедряване на добри практики във висшето образование, като създаде на базата на разработените матрица на компетентностите, портфолио, учебни планове, програми и помагала и закупените книги и софтуер Консултативен център по академични компетентности. Центърът ще се помещава в създадената със средства по проекта компютърна зала (№ 531, 1 блок).

Повече информация може да бъде намерена в сайта и блога на проекта: su.acadlit.uni-sofia.bg.