Начало / Новини / Календар / Втори семинар по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" на тема: "Новите смеещи се аудитории". Гостува Николаос Цитиридис

Аула Магна, Факултет по журналистика и масова комуникация

На 7 ноември 2022 г. от 18.30 ч. в Аула Магна във Факултет по журналистика и масова комуникация ще се проведе Втори семинар по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" на тема: "Новите смеещи се аудитории".

Участници: Николоас Цитиридис, водещ на тв шоу и stand up комик, проф. Ивайло Дичев и доц. Жана Попова

Съвременната ситуация все повече флуидизира границите: политици си служат с репертоари от популярната култура, за да се свържат с избирателите, а поп-звезди се превръщат в президенти; популярни културни сюжети се използват от гражданите отдолу, за да критикуват властта (мемовете/миймовете са именно такъв жанр), но пък властта организира „фестивали“ на популярно изкуство и карнавали, за да се легитимира и да бъде припозната от гражданите; публичните институции инвестират в производството на наследство, но в това начинание ги конкурират „обикновени“ граждани, отдадени на самодейна наука. В някакъв смисъл традиционните ориентири и в полето на политическото, и на културата са изгубили потенциала си и имаме нужда от нова карта, по която да ориентираме маршрутите си.

Втори семинар на проекта Поп-културапоп-политика

Вторият поред семинар по проекта "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат..." (подкрепен по ФНИ на МОН), има за цел да постави в центъра на дискусия различни категории като смешното и абсурдното в новите места, където се развива битката и договарянето между властта и гражданите.