Начало / Новини / Календар / Връчване на стипендиите "Нели и Робърт Гипсън"

Театрална зала, Ректорат

На 1 декември 2016 г. в 10.00 ч. в Театралната зала на Софийския университет ще се проведе тържествена церемония за връчване на годишните стипендии „Нели и Робърт Гипсън“ за студенти в България през учебната 2016/2017 г.

За дванадесета поредна година Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ в сътрудничество с Американската фондация за България със седалище в Ню Йорк ще връчи 104 стипендии за студенти с високи академични постижения, чиито семейства имат ниски материални възможности. Средствата са осигурени по волята на дарителите семейство Нели и Робърт Гипсън. От учредяването на стипендията досега са подпомогнати над 1 150 студенти. Общата сума, предоставена от дарителите семейство Гипсън до края на изминалата учебна година, е 1 565 234 лева.

По волята на дарителите стипендията е за пълния курс на обучение до завършване на бакалавърска степен. За специалностите „Право“ и „Медицина“ дарителите осигуряват средства за пълния курс на обучение.

Размерът на стипендията за тази академична година е 2 000 лева.

Началото на тази инициатива е поставено през 2004 г., когато американският филантроп и дарител Роберт Гипсън и неговата съпруга Нели Гипсън пристигат в България с желание да помогнат в областта на образованието. Инициативата стартира от Нели Лозанова, която е омъжена за Робърт Гипсън, бизнесмен и човек със специално отношение към младите хора и тяхното образование. За да завърши своето образование, като студент Гипсън е получил подкрепата на частни дарители и никога не забравя значението на този жест.

На церемонията ще присъстват президентът на Републиката Росен Плевнелиев, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, президентът на Международната фондация ”Св. Св. Кирил и Методий” проф. Димо Платиканов, ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев, ректорът на Техническия университет проф. Георги Михов, представители на Администрацията на президента, Министерството на образованието и науката, Столична община, Американска фондация за България и други. Гости ще бъдат и голяма част от стипендиантите от предишните години.