Начало / Новини / Календар / Връчване на стипендиите "Нели и Робърт Гипсън"

Централно фоайе, Ректорат

На 3 декември 2015 г. в 13.00 ч. в централното фоайе на Ректората на Софийския университет ще се проведе тържествена церемония за връчване на годишните стипендии „Нели и Робърт Гипсън“ за студенти в България през учебната 2015/2016 г.

За единадесета поредна година Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ в сътрудничество с Американската фондация за България със седалище в Ню Йорк ще връчи 100 стипендии за студенти с високи академични постижения, чиито семейства имат ниски материални възможности. Средствата са осигурени по волята на дарителите семейство Нели и Робърт Гипсън. От учредяването на стипендията досега са подпомогнати над 1 150 студенти. Общата сума, предоставена от дарителите семейство Гипсън до края на изминалата учебна година, е 1 361 734 лева.

По волята на дарителите стипендията е за пълния курс на обучение до завършване на бакалавърска степен. За специалностите „Право“ и „Медицина“ дарителите осигуряват средства за пълния курс на обучение.

Размерът на стипендията за тази академична година е 2 000 лева.

Началото на тази инициатива е поставено през 2004 г., когато американският филантроп и дарител Роберт Гипсън и неговата съпруга Нели Гипсън пристигат в България с желание да помогнат в областта на образованието. Инициативата стартира от Нели Лозанова, която е омъжена за Робърт Гипсън, бизнесмен и човек със специално отношение към младите хора и тяхното образование. За да завърши своето образование, като студент Гипсън е получил подкрепата на частни дарители и никога не забравя значението на този жест.

На церемонията ще присъстват ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, президентът на Международната фондация ”Св. Св. Кирил и Методий” проф. Димо Платиканов, ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев, ректорът на Техническия университет проф. Георги Михов, представители на Администрацията на президента, Министерството на образованието и науката, Столична община, Американска фондация за България и други. Гости ще бъдат и голяма част от стипендиантите от предишните години.