Начало / Новини / Календар / В Софийския университет ще се проведе българо-японски научен семинар

Аула, Ректорат

На 13 април 2017 г. от 9.30 до 13.00 часа в Аулата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе съвместен българо-японски научен семинар на тема: „Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето“ . Събитието е организирано от Министерството на образованието и науката и посолството на Япония в България.

От японска страна семинарът ще бъде открит от посланика на Япония у нас Шиничи Яманака, а от българска страна – от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.

Официален гост-лектор на семинара ще бъде д-р Хироши Амано от Университета в Нагоя, който е носител на Нобелова награда за физика за 2014 г. Друг участник от японска страна, който ще присъства и ще направи презентация, е д-р Мичинари Хамагучи – председател на Японската агенция за наука и технологии (JST) и бивш ректор на Университета в Нагоя. Третият участник от японска страна ще бъде г-н Нобумаса Цуцуй – предприемач, председател на компания „Токайски медицински продукти“.

Целта на събитието да бъдат осъществени контакти между български и японски научни институции и университети и да се идентифицират приоритети от съвместен интерес за развиване на двустранно сътрудничество в различни области на науката, иновациите и технологиите.