Начало / Новини / Календар / Университетската телевизия „Алма матер” представя документален филм на „ПроАктивно” „Приобщената река“ /ONE ARCHITECTURE WEEK, Пловдив, 2015/

България он ер

ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за архитектура, който се проведе от 18 до 27 септември в Пловдив. Темата за 2015 г. е "Приобщена река", а куратор е арх. Мерве Бедир от Турция.

Организатори на фестивала са ЕДНО и фондация “Америка за България”, а институционален партньор от 2013 г. е Oбщина Пловдив. Програмата на фестивала е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019.

reka1

"Това е експеримент, целящ приобщаването на река Марица. Приобщаване, което да постави под въпрос функцията на реката като граница между природа и култура, север и юг, “европейско” и “неевропейско”, частно и общо... Приобщаване в смисъла на свързване, споделяне, създаване, отваряне и творене заедно. Приобщаване като откриване на нови форми на съвместно съществуване.

Идеите, инициативите, водата, въздухът, културите и пространствата, които създаваме заедно всеки ден – всичко това е общо. То е резултат от колективни усилия, проучвания, мисъл и действия във времето и пространството…

reka3

Основната цел на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 е да създаде общности около Марица и така отново да я приобщи. Фестивалът ще се опита да провокира връщането на това отдавна забравено богатство обратно на града. Ще се опита да обедини около Марица както пловдивчани, така и всички, които имат нещо общо с реката и нейното пространство.", споделя арх.Мерве Бедир.

Гледайте в събота, 7 ноември от 13.30 часа по телевизия България он ер.