Начало / Новини / Календар / "Свещеният вриндаван" - фотографска изложба на Юлиан Ангелов

Галерия „Алма Матер”

Посолството на Република Индия, Индологическата фондация „Изток-Запад”, Университетският хуманитарен комплекс„Алма Матер”, специалност „Индология” и Културният център към СУ „Св. Климент Охридски” представят:

"Свещеният вриндаван" - фотографска изложба на Юлиан Ангелов (7 – 18 април 2014, Галерия „Алма Матер”).

Официално откриване: 7 април, 18.00 ч, галерия „Алма Матер”, Северно крило, Ректорат на СУ

Специални гости на събитието:

Симеон Идакиев (пътешественик и журналист, автор на предаването„Атлас”, БНТ)

Мая Жалова-Канвар (демонстрация на традиционни индийски танци)

През настоящата година специалност „Индология” в Софийския университет отбелязва своя 30-годишен юбилей с поредица от разнообразни културни и научни събития, които ще се превърнат в празник не само за студентите и преподавателите от катедра „Класически Изток”, но и за всички почитатели на индийската култура – на нейното древно минало, но и на колоритното ѝ настояще.

Началото на серията ще бъде дадено през април в галерия „Алма Матер” със „Свещеният Вриндаван” – фотографската изложба на докторант Юлиан Ангелов – фотограф, журналист и индолог, обиколил над 40 държави в Европа, Азия и Африка, сред които Индия, Непал, Иран, Индонезия, Малайзия, Мароко, ЮАР, Египет, Сингапур, Йордания, Палестина, Турция и др. Юлиан Ангелов е дългогодишен редактор и сътрудник на редица издания за пътешествия, бит и култура на общности от цял свят, а като фотограф е носител на първата награда в раздел „Пътешествия и култура” във фотоконкурса на сп. National Geographic (България) от 2006; негова фотография е номинирана и за награда в тазгодишния конкурс на Canon България – „Снимка на годината” в раздел „Художествена фотография”.

Изложбата „Свещеният Вриндаван” включва 30 отпечатани върху платно фотографии на един от най-богатите в културно отношение индийски градове – Вриндаван, намиращ се на около 120 км от Делхи. През 2011-2013 г. Юлиан Ангелов прекарва общо 5 месеца в района на Вриндаван, където изследва корените на някои индийски култови практики и има възможност да заснеме серия уникални фотографии, запечатали красотата и дълбочината на индийската традиционна култура, колоритния бит, пищните ритуали и старинни храмове на Вриндаван.

Официалното откриване ще започне с кратко представяне на изложбата от легендарния български журналист и пътешественик Симеон Идакиев, автор на популярното сред поколения българи предаване „Атлас” (БНТ). След това специално за гостите на събитието Мая Жалова-Канвар ще изпълни автентични индийски танци. Организаторите не са забравили и дегустацията на пикантни индийски ястия и екзотични напитки.

Повече за автора: www.julianangelov.com и www.mustseebulgaria.com

vrindavan_016
MU6A5707