Начало / Новини / Календар / Start It Smart - “Дори компютрите имат душа” лекция на Георги Шарков

Аула, Ректорат

Организатор на събитието е Клубът по предприемачество Start It Smart, основан през 2009 г. във Факултета по математика и информатика на СУ. Лекцията ще бъде на тема предприемачество, част от поредицата SIStory (Successful Inspirational Story).

“Дори компютрите имат душа” ще представи един интересен поглед върху чувствителната страна на софтуерния свят, който все по осезаемо навлиза в ежедневието ни.

Докъде сме с реализацията на прогнозите за изкуствен интелект? Все още ли сме далече от интелигентен компютър или машина с емоции? Ще поговорим как изследователските ни интереси и мечти отпреди 25 години вече навлизат в ежедневието и бизнеса ни. И една малка одисея в недалечното бъдеще на ИТ професиите, или кой на кого ще е партньор – ние или компютрите, или нещо като симбиоза? Малко след „Една одисея в космоса през 2001“.

За лектора Георги Шарков:

Георги Шарков е завършил математика в Софийски университет, специализация компютърни науки, дисертация в областта „Изкуствен интелект”, приложни изследвания в областите генетика, биофизика и термография (Белгия), архитектури за корпоративни ИС. От 1994 година ръководи екипи и международни проекти за разработване на софтуерни системи в областта на финанси и банкиране, е-business, онлайн търговия, B2B пазари и борси. От 2003г. е директор на регионалния център на Европейския софтуерен институт.

Г-н Шарков е Инструктор в сферата на SPI (Software Process Improvement), управление на качеството и CMMI (Capability Maturity Model Integration, SEI, USA), акредитиран одитор по ITMark (ESI, покриващ информационна сигурност, бизнес зрялост и качество на процесите в ИТ фирми) и участник в програмата за внедряване на RMM (Resilience Management Model, CERT-SEI) – модел за сигурност и устойчивост на бизнеса.