Начало / Новини / Календар / Среща-разговор "За Ришард Капушчински и световната рецепция на неговите книги"

Зала 66, ул. "Московска" 49

На 17 октомври от 12.00 ч. в зала 66 на ул. "Московска" 49 ще се състои среща-разговор "За Ришард Капушчински и световната рецепция на неговите книги" на Божена Дудко със студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет.

Божена Дудко – редактор, секретар на Международната награда „Ришард Капушчински“ за литературен репортаж. През 1993-2005 работи в репортерския отдел на „Газета виборча“. Автор е на пет антологии с репортажи, последната от които „Cała Polska trzaska” (2005).

Инициатор на издаването на антологии с полски репортажи в чужбина, като досега са излезли три: на шведски, френски и немски език. Тя е редактор на два тома с разкази на преводачи за творчеството на Р. Капушчински, озаглавени „Пътешествия с Ришард Капушчински“ (2007 и 2009). В първия том е включен разказа на Благовеста Лингорска, превела по-голямата част от творчеството на големия полски автор на репортажи на български език. Разказът е включен като следговор в българското издание на книгата “Автопортрет на репортера” (издателство СОНМ в София).

Тя е автор на изложбата „Поетът на репортажа. Ришард Капушчински 1932-2007”, преведена на няколко езика и представена в няколко държави в света.

Oт 2005 г. Божена Дудко отговаря за архива на Ришард Капушчински и резултат на нейната работа е томът „За книгите, хората и изкуството” (2009), в който тя събира негови писма, както и изготвянето на описа на фотографиите на Р. Капушчински, включени в албума „От света“ (1957-2008). Тя е съавтор на 16-томното издание на колекцията "Избрани творби" на Ришард Капушчински в библиотеката на "Газета Виборча".

Събитието се организира от издателство СОНМ и Полския институт в София. Съорганизатор е Факултетът по журналистика и масова комуникация.

По-късно през деня, от 18.00 ч. в Литературен клуб "Перото" ще се състои премиерата на книгата на Ришард Капушчински "Лапидарии IV, V, VI" в превод на Благовеста Лингорска и Милена Милева. Книгата ще бъде представена от Божена Дудко.

RK 2