Начало / Новини / Календар / Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде осветен в синьо за Световния ден за информираност за аутизма – 2 април

Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Световният ден за информираност за аутизма ще се проведе под личния патронаж на г-жа Кристалина Георгиева. Посланици на добра воля са омбудсманът на Република България Константин Пенчев и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Организатори на събитието са Фондация “Фонд за терапии”, Фондация “Стъпка за невидимите деца на България”, Сдружение “Тацитус” и Националната асоциация на ресурсните учители в България.

Днес от 19.30 часа България за трети път ще бъде част от световната кампания на Autism Speaks “Light up blue”, като в синьо ще бъде осветена отново знакова сграда – Софийският университет „Св. Климент Охридски“.

През 2012 г. и 2013 г. в синьо блеснаха Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и Националната художествена галерия.

В събитието ще се включат и приятелите на каузата - Део, Ники Кънчев, Графа, Орлин Павлов, Калин Терзийски, децата от "Бон- Бон" с песента на Autism Speaks - "Син е светът", София, Камен Воденичаров, Тома и Дидо от Д2.

Аутизмът засяга едно на всеки 88 деца по данни на Autisym Society of America през 2013 г. и променя живота на цялото семейство заради нарушената комуникация с околния свят и социализация. Децата могат да са с много високо или много ниско ниво на интелигентност, но социалният свят не ги приема.