Начало / Новини / Календар / Социално-милосърдна дейност на църквата (Семинар за представяне на резултатите на проект „Развитие чрез социално включване”)

Богословски факултет на СУ, етаж 3, стая 9

На 1 юли миналата година стартира изпълнението на международен проект за развитие и укрепване на социално-милосърдната дейност на БПЦ, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (2007-2014) чрез Европейския социален фонд. В рамките на проекта, на 23 юни от 9:00 ч. в Богословския факултет ще бъде организиран семинар на тема: „Социално-милосърдната дейност на църквата” и пресконференция за представяне на резултатите на проект „Развитие чрез социално включване”, финансиран от Оперативната програма. Проектът, насочен към свещенослужители и представители на Българската и Румънска православни църкви, както и към църковни неправителствени организации, подпомагащи социалната дейност на църквата, цели да даде възможности за укрепване и развитие на социалната дейност на църквата чрез анализ и въвеждане на добри социални практики в тази област от страната и чужбина. Повече от 45 свещенослужители, представители на висши и средни богословски училища, християнски организации и други от България и Румъния участваха в петте работни посещения в Румъния, в Италия и в България за обмен на опит и добри църковни практики за социална дейност. Над 20 души (включително и външни изпълнители) бяха ангажирани за изпълнението на проекта. Експертите (представители на Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, на Богословския факултет към Университета в Болоня, Италия, на румънската църковна организация Василиада и др.) изготвиха детайлен анализ на социалната дейност на Българската и Румънска православни църкви, както и анализ на добри църковни практики за социална дейност в страната и чужбина. Изготвени и публикувани са стратегически насоки за укрепване на дейността на БПЦ на 3 езика – български, румънски и английски език. Беше заснет документален филм, представящ добри социални практики на Българската и Румънска православни църкви. Филмът ще бъде излъчен по време на семинара. Създадена е и фейсбук страница на проекта с название „Църквата в подкрепа на общността”.

На семинара ще присъстват Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова и други. На срещата ще бъдат представени резултатите от проект „Развитие чрез социално включване” и ще се обсъдят възможности за укрепване на социалната работа на църквата и сътрудничеството й с Министерство на труда и социалната политика в тази област. Ще се обсъдят и възможности за финансиране от Европейски фондове.

Проектът се изпълнява от Фондация за регионално развитие и асоциация Василиада, в партньорство с Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски” и с подкрепата на представители на Св. Синод на БПЦ.

Семинарът ще се проведе в сградата на Богословския факултет, площад св. Неделя, № 19, етаж 3, стая 9, с начален час 9:00 часа.