Начало / Новини / Календар / SIStory "Зелен бизнес - защо не?"

Аула, Ректорат

Възможно ли е бизнесът да е успешен и едновременно с това да щади ресурсите и околната среда? Възможно ли е чистите технологии и устойчивите модели да се превърнат в шанс за развитие на България? Дали еко-отговорният бизнес ще е единственият възможен в бъдеще?

Искате да разберете повече за тази глобална тенденция иразвитието и у нас или имате идея стартиране на зелен бизнес?

SIStory "Зелен бизнес - защо не?" ще ни представи какъв потенциал пред бизнеса и предприемачеството откриват "зелените" модели, подходи и новите чисти технологии, както и възможностите да превърнем загрижеността към природата в печелившо бизнес начинание. И за финал – нова възможност да финансираме проекта си.

Гост лектори

Марияна Хамънова е основател и управител на CleantechBulgaria - неправителствена организация, чиято основна цел е развитието на зеления бизнес в България чрез дейности и инструменти за насърчаване на проактивния дух, обмяната на експертиза и създаването на условия за партньорства и развитие на еко-иновациите, чистите технологии и устойчивите корпоративни практики.

Марияна завършва образованието си в Констанц, Германия, но се връща в България и заедно с група ентусиасти основава инициативата Back2BG, която тази година става на 7 години. За годините натрупани знания и опит, организацията достига до много хора, които биха искали да се върнат в България и е успява да мотивира част от тях да го направят.Председател e на Фондация „Идентичност за България", вярва в потенциала на страната си и е инициатор на множество инициативи за налагането на марката „България” по света и у нас.

„Проектът CleantechBulgaria е поредното предизвикателство за мен. Темите за устойчивото развитие, зелената икономика и чистите технологии се превръщат в реална необходимост. Вярвам, че чрез платформата Cleantech.BG България има невероятната възможност да създадем своя Cleantech -общност от компании, професионалисти и организации, с която да се наложим като конкурентноспособен партньор на европейската и световна сцена на чистите технологии.”

Веселин Дорбенов е мениджър проекти към българския офис на международната организация „Регионален екологичен център”.

Веселин ще представи една нова за България възможност за финансиране на бизнес идеи в областта наустойчивата енергия. Общността на KIC InnoEnergy, предлага специализирано финансиране в областта на устойчивата енергия (оптимизация и съхранение на енергия, устойчиви възобновяеми източници, умни сгради, мрежи и градове,ИКТ решения за устойчива енергия и др.) Общността се финансира от Европейския институт по технологии и за пръв път набира предложения от България. Разполага със силно специализирана мрежа инвеститори и се ангажира да открие първия ви клиент.

1