Начало / Новини / Календар / Що е мислене с Джорджо Агамбен? Разговор около книгите „Що е...?“ и „Идеята за проза“

Театрална зала, Ректорат; Онлайн

Книгата, която превърна философа Агамбен в световна звезда, бе първият том на “Homo sacer” – с нея разполагаме на български вече много години. Оттогава Агамбен написа много книги, които утвърждаваха статута му на един от най-прочутите ни съвременници в света на хуманитаристиката, който освен това винаги се ангажира с проблемите на настоящето.

„Извънредните положения“, до които пандемията, предизвикана от Covid-19, доведе безброй държави, вдигнаха на гребена на вълната друга книга на Агамбен „Извънредното положение“ (“Homo sacer II”), която имахме на български само година преди отприщването на тези събития. Кратките регулярни текстове на Агамбен, публикувани онлайн, докато пандемията и социалните ѝ реакции все още ни изненадваха, го превърнаха в още по-популярен и още по-предизвикателен мислител.

Но ако се оставим само на тази страна на течението, пропускаме другото, много важно лице на този емблематичен наш съвременник:

Как мисли, докато прави радикално провокативни рефлексивни опити над няколко десетки от най-фундаменталните понятия на всяка хуманитаристика?

Защо това, което пише, прилича на основаване на нов текстуален жанр?

С какво острата способност на един мислител да провокира съгласия или несъгласия е толкова важна за нас самите?

Пандемичните ограничения засега отлагат планирания разговор на българската публика в присъствието на самия Агамбен, но ето че ще се опитаме да мислим заедно с него в различни регистри, в опит да ви провокираме – подобно на него – по повод именно на тези „различни“ негови книги, с които от неотдавна разполагаме на български: „Що е съвременно / диспозитив / творчески акт / заповед?“ и „Идеята за проза“.

agamben-x2

Александър Кьосев, Петър Горанов, Камелия Спасова и Нора Голешевска, заедно с преводача на книгите Валентин Калинов ще разговарят пред вас и с вас на 9 март от 18,30 часа в театър „Алма Алтер“, в Ректората на Софийски университет (вход откъм булевард „Цар Освободител“). Модератор на разговора ще бъде издателят и редактор на книгите Антоанета Колева.

Събитието се организира от Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм и Културния център на Софийския университет. Присъствието в залата следва правилата на СУ за допуск до затворени пространства.

Ще излъчваме и онлайн на фейсбук страницата на Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм: https://www.facebook.com/CritiqueAndHumanism