Начало / Новини / Календар / "Създаването на филмови портрети във визуалната антропология". Майсторски клас на Ролф Хусман

Конферентна зала

Събитието ще се проведе на 14 май от 14.00 часа в Конферентната зала на СУ и се организира от Културния център на СУ и Международния фестивал на етнографския филм.

Работен език: английски.

От 11 до 16 май 2015 г. в София ще се състои петото издание на Международен фестивал на етнографския филм. Темите на документалните продукции са групирани около акценти като нематериално културно наследство, околна среда, родово-семейни връзки и отношения, глобализация, а 26-те гледни точки на изследователи и документалисти от 19 държави ще отведат зрителите на истинско околосветско пътешествие.

Специалният фокус е върху германската школа по визуална антропология, във връзка с което в България пристигат Беате Енгелбрехт и Ролф Хусман от Института за научни филми в Гьотинген. Очакват се още гости от Румъния, Сърбия, САЩ и България.

"Повечето филми във визуалната антропология разглеждат специфични аспекти от културата на етнически групи по цялото земно кълбо. Тази област може да включва и филмови портрети на (визуални) антрополози, чийто принос към дисциплината Антропология бива едновременно представен и дискутиран. Моята собствена филмова работа включва създаването на такива портрети – на Реймънд Фърт или Фредерик Барт, а също и на Асен Баликси, може би единственият жив член на групата етнографи, които оформиха полето на визуалната антропология в средата на 60-те години на миналия век. В моя клас ще погледнем към проблемите, които възникват при създаването на такива филми. Как са структурирани? Кои филмови елементи съдържат? С каква цел ги създаваме? Аргументите ще бъдат подкрепени с откъси от създадените от мен филми."

Ролф Хусман

Повече информация за Международния фестивал на етнографския филм вижте тук.

Програма

IFEF_2015_web_03